26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Ето защо не трябва да подгряваме колата сутрин (видео)

При експлоатацията на автомобилите сме свикнали да се доверяваме на митове или на нещо чуто, често без да се замисляме върху логиката на съответното действие. Едно от нещата, които всеки от нас прави, особено през зимата, е да остави колата да "загрее" след запалване и преди да потеглим. Работата на празен работен ход обаче не само не е правилния начин за въвеждане на двигателя в оптимални работни стойности, но всъщност това дори е вредно.

За пореден път се доверяваме на Джейсън от Engeneering Explained, който разяснява кратко, но много ясно защо не трябва да подгряваме колата сутрин за повече от 15-20 секунди. Въпросното подгряване на ниски обороти всъщност не води до почти никакво "загряване" на двигателя, но за сметка на това води до смесване на горивото с още студеното масло. Това нарушава чувствително качествата на смазващата течност, а от там води и до по-сериозно триене и износване на цилиндрите и буталата.

Ето защо най-доброто решение е да запалите, да изчакате няколко секунди, за да се качи маслото от картера в двигателя и да потеглите, но без да карате екстремно. Нормално и разумно каране в първите минути е най-доброто, което можете да осигурите на двигателя си. В такъв режим той ще загрее много по-бързо, маслото ще достигне оптималната работна температура и ще върши добре работата си да предпазва от износване триещите се части.

Разбира се, ако е твърде студено през зимата, можете да удължите процеса до няколко минути, в които да изчистите стъклата от лед. Това ще бъде напълно достатъчно.

Всъщност, има известна доза истина в по-дългото подгряване, но това се отнася единствено за двигателите с карбуратор. На тези от Вас, които все още карат такива, ще препоръчаме да оставят автомобила си малко по-дълго на празен ход. Причината е, че карбураторът има нужда от работа, за да достигне оптимална температура, преди да осигури най-добрата смес от гориво и въздух. При модерните автомобили с инжекционни системи обаче компютърът прави това моментално и съобразено със студеното време, така че спокойно можете да си спестите вредното "загряване" на двигателя.

Обяснението на Джейсън можете да видите във видеото:



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:58 1
+ 0
- 0
sffsdf19458
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.