19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Ford патентова сгъваем автомобил

Американската компания Ford е патентовала достъпен сгъваем автомобил, който да приближи персоналния транспорт до обикновения човек в развиващите се страни.

Както се вижда от скиците, автомобилът ще бъде изграден на базата на обикновени надлъжни елементи и напречни греди. Централни шарнири ще позволяват на колата да се сгъва като хармоника нагоре. Допълнителни елементи или опънати кабели ще поддържат структурата по дължина и широчина.

Документите са подадени през юни и са публикувани на 13 септември.

Чрез различната дължина на структурните елементи, от Ford искат да създадат автомобил с променящи се размери, за да е приложим както в гъстонаселените региони, така и в градовете с по-малко трафик. В зависимост от комбинацията на елементи, колата може да се превърне в едноместно превозвно средство, двуместен тандем, четириместен автомобил с два реда седалки или дори в шестместно возило. От снимките е трудно да се определи, но най-вероятно седалките ще са минималистични и наподобяват нещо като хамак.

Освен всичко това, инженерите на Ford са внедрили и възможност за монтиране на лекотоварни купета върху конструкцията, както и на панели, играещи ролята на покрив и под.

Задвижването може да се осигурява от двигател с вътрешно горене или електромотор(и), захранващи само единия или и двата моста.

Според Ford подобна кола би “запълнила ценовата дупка между велосипедите и автомобилите.” Като такава, той ще трябва да осигурява транспорт за хора в развиващи се страни като Китай, Индия и някои африкански държави, където се забелязва растяща нужда от автомобили, но хората нямат възможност да си купят и поддържат лично превозно средство.

В други части на света, сгъваемата кола на Ford ще може да се използва в нови услуги за автомобили под наем, а в конфигурацията й с два задвижващи моста, колата може да се използва и като трактор.

Производственият процес ще бъде силно локализиран, което ще стане възможно заради простата конструкция. Освен това, в най-сгънатото си положение, автомобилът е изключително компактен, което означава, че може да бъде транспортиран много лесно в големи обеми, което пък ще намали крайната цена.

Все пак трябва да се има предвид, че засега става въпрос единствено за патенти.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:09 2
+ 0
- 0
sffsdf16751

Рейтинг :
09.09 2023 в 06:04 1
+ 0
- 0
sffsdf16751
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.