26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Холандци пускат семеен автомобил на соларни панели (видео)

Холандската компания Lightyear, създадена от бивши студенти от Техническия университет на Айндховен, е готова с пускането на пазара на семеен седан, черпещ електрическа енергия чрез слънчеви панели по тялото си. Това е технология, позната от мого години, но обикновено тя се прилага на експериментаторски четириколесни, участващи в състезания за минимален разход на гориво и други подобни изпитания.

Холандците твърдят обаче, че техният първи модел Lightyear One е нещо съвсем различно - машина, която да се използва в ежедневието, да бъде сигурен и екологичен транспорт за семейството и да не отнема нито молекула ресурс за движението си от този на планетата.

"Годишно всички моторни средства по света изминават около една светлинна година, използвайки фосилни горива. Това са 9 500 000 000 000 километра. Само за една година. Нашата цел е до 2030 година това разстояние да бъде изминавано от електричеки машини, които черпят енергията си от друго място, а не от недрата на планетата", обясняват холандците.

За момента те имат едва пет поръчани автомобила, всеки от които струва по 119 000 евро. За свое голямо предимство младите инженери считат липсата на тежка и тромава инфраструктура, каквато има при големите производители, където създаването на изцяло нов модел може да достигне до инвестиция от над милиард долара. Основателите на Lightyear обаче твърдят, че те биха могли да го сторят за далеч по-малка сума от няколко милиона евро. А вече има и инвеститори, които проявяват интерес.

За съжаление не можем да Ви покажем точно как изглежда този любопитен автомобил, нито да дадем конкретни данни за него, защото всичко това все още не е известно за широката публика. Холандците обаче твърдят, че ако използваната от тях технология е била налична по време на създаването на Tesla, то компанията на Илон Мъск със сигурност е щяла да интегрира именно нея.

Относно проекта обаче има и серозен брой скептици, според които в Холандия например е трудно да се движиш с такава машина, заради големия брой облачни дни в годината. И по този повод създателите на Lightyear One имат отговор - спокойно можете да карате 10 000 км на слънце, след което да заредите по друг начин, ако е толкова мрачно в дълъг период, че да не успеете да задвижите машината чрез соларните панели.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:36 2
+ 0
- 0
sffsdf26731

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:32 1
+ 0
- 0
sffsdf26731
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.