18 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Hyundai Kona е най-новият претендент при компактните SUV

Eдва няколко часа след като Citroen представи новия C3 Aircross, от Hyundai лансираха своя претендент в свръхлеката категория на SUV моделите - дългоочакваният Kona. Кръстен на област край брега на Големия остров в Хавай, Hyundai Kona предлага приятен дизайн, типично в духа на всъдеходите, изцяло нова платформа и куп технологии.

Hyundai Kona ще стартира продажбите си в Южна Корея в края на месеца, след което ще се появи в Европа, а в началото на 2018 г. ще атакува и американските пазари. Мъникът има приятен дизайн, с издължени светлини, масивни колесни арки и "задължителните" за сегмента черни предпазни панели по купето. Интериорът също изглежда на ниво, с изчистени линии и голям тъчскрийн дисплей, който може да е с диагонал 5, 7 или 8 инча.

И тъй като с новия модел от Hyundai атакуват предимно младите потребители, които са по-технологично ориентирани, Kona предлага куп джаджи като инфо-развлекателна система с Android Auto и Apple CarPlay, HD радио, камера за заден ход и 4G свързаност на борда. В допълнение, пасажерите ще могат да използват безжично зарядно за телефон, както и хедъп дисплей.
За сигурност и асистиране на водача се грижат системи като асистент за избягване на челен сблъсък, поддържане на движението в лентата, автоматични дълги светлини, предупреждение за сляпата зона на огледалата и др.

Hyundai Kona е базиран на изцяло нова платформа, като е дълъг 4165 мм, широк 1800 мм и висок 1550 мм, а колесната му база е 2600 мм. За разлика от други компактни SUV модели, корейчето ще се предлага както с предно, така и с 4х4 задвижване, но от Хюндай са оптимизирали тунела под купето за диференциала и изпускателната система, за да позволят максимално използване на подовото пространство.

На много пазари по света (най-вече Северна Америка), Hyundai Kona ще се предлага с двулитров бензинов двигател със 174 к.с. и 179 Нм, стикован с 6-степенен автоматик. По-атрактивната версия, която ще е налична и в Европа е 1,6-литров бензинов турбомотор със 175 к.с. и 265 Нм. Този агрегат ще се предлага със 7-степенен автоматик с двоен съединител.

Специално за европейския пазар е предвиден еднолитров трицилиндров турбобензин с 6-степенна механична скоростна кутия, постигащ 118 к.с. и 172 Нм. Наличен ще е и 1,6-литров дизелов агрегат.

На някои пазари ще се появи и специална версия Hyundai Kona Iron Man, която ще е с 40 мм по-широка и ще има специални LED светлини, матово сив капак, червени и златни акценти, в духа на "Железния човек". Моделът ще е със специални 19-инчови джанти, с маската на героя от филма на капачките, както и гуми за оф-роуд.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:42 2
+ 0
- 0
sffsdf26247

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:32 1
+ 0
- 0
sffsdf26247
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.