25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Iveco Daily дебютира с нови Евро 6 двигатели

Гамата лекотоварни машини Iveco Daily се сдоби с изцяло нова двигателна гама. Покриващи най-новите и тежки изисквания на екостандарта Евро 6. Освен това, на борда на обновените работяги дебютира и новата система за свързаност Daily Business Up. За да отбележат премиерата на новата гама на Daily, от Iveco избраха лифтовата станция на "Скайуей Мон Блан" на връх Хелбронер, регистрирайки най-голямата надморска височина, на която някога е провеждана премиера на лекотоварен автомобил (LCV).

Последната генерация Iveco Daily излезе на пазара през 2014 година, като спечели титлата "Международен ван на 2015 г.", както и други награди сред които "Най-добър товарен автомобил до 3,5 тона” и “Най-добър товарен автомобил в куриерския сектор за 2015 г.” в Германия, а Daily Hi-Matic спечели "Наградата за иновации за товарен автомобил в куриерския сектор за 2015 г.", както и "Най-добър товарен автомобил за 2016” в далечно Чили.

Новият Daily Euro 6 е с обновени двигатели с обем 2,3 и 3 литра, осигуряващи мощност до 210 к.с. и въртящ момент от 470 Нм. Подобрена е горивната ефективност, като разходът на гориво пада до 8%, в сравнение с еквивалентните Евро 5 версии. Допълнителни подобрения, сред които удължените интервали на обслужване и дълготрайните компоненти, носят допълнителни финансови икономии до 12%.

Кабината е още по-тиха в сравнение с предходните модели, като нивото на шума е понижено с 4 децибела, подобрявайки акустиката и чуваемостта в автомобила с 8%. На разположение са нов кожен волан, сини тапицерии на седалките и нови подглавници от текстил и полиуретанова пяна. Обзавеждането е променено и вече включва до 18 отделения за съхранение на вещи, стратегически разпределени из вътрешността на кабината за по-голяма достъпност.

Новото цифрово радио (DAB), вградено в приборното табло, предлага всички основни DAB и FM функции с всички възможности за управление на мултимедия и телефон. Практичният държач е предназначен за мобилни устройства с различни размери и може да се сгъне като подложка. Двата леснодостъпни USB порта ви дават възможност да възпроизвеждате мултимедийно съдържание чрез новото DAB радио и да зареждате мобилни устройства. Като опция се предлага поставка за индуктивно зареждане на смартфони, оборудвани с най-новите технологии.

Новата система за информация и забавление DAILY BUSINESS UP може да се използва като "помощник-водач" с функции, като например система за анализ на стила на шофиране (DSE), професионална навигационна система на Sygic и интерактивно ръководство за употреба. Приложението също така служи като бизнес помощник, който помага за оптимизиране на ефективността на автомобилния парк чрез Fleetwork и за следене на плановото обслужване на автомобила. Приложението също така осигурява директна връзка с Iveco Assistance Non Stop – услугата за денонощна пътна помощ.

Предложенията за новия Daily Euro 6 включват и уникалната в този клас фамилия Hi-Matic, която предлага максимален комфорт и всички предимства на безопасността, ефективността и производителността с характеристики като ергономичен мултифункционален скоростен лост и адаптивна стратегия за смяна на предавките. Моделите също така се възползват и от интелигентната система EcoSwitch PRO, която работи автоматично без намесата на водача, като разпознава кога превозното средство е натоварено и кога не е, намалявайки разхода на гориво и емисиите.

Както вече споменахме, Iveco Daily Euro 6 предлага два четирицилиндрови двигателя с обем 2,3 и 3,0 литра, мощности в диапазона от 120 до 210 конски сили и въртящ момент от 320 до 470 Nm, а амббиците на компанията са да въведе двигатели RDE (Real Driving Emissions) доста по-рано от 2020 г., когато новите регулации ще станат задължителни.

Оптимизираният 3,0-литров F1C двигател, тестван над 20 000 часа на стенд и над 1,5 милиона километра на пътя, използва технология за селективна каталитична редукция (SCR), която контролира емисиите на азотни оксиди, и нови инжектори, които оптимизират горенето и намаляват отделяните твърди частици.

Новият 2,3-литров двигател F1A е изцяло препроектиран (като се започне от картера). Чрез използване на съвременни материали и виртуална оптимизация Iveco успя да намали теглото на двигателя с 6%. Чрез намаляване на триенето, допълнително оптимизиране на охлаждането и системата за впръскване MULTIJET II, вграждане на маслена помпа с променлив работен обем и други подобни подобрения, разходът на гориво е намален с 8%. Тестван над 35 000 часа на стенд и над 1,3 милиона километра на пътя, комбинацията от тези подобрения на F1A с малко по-голям работен обем в сравнение с конкурентни модели и система за рециркулация на отработените газове с ниско налягане (Low Pressure EGR) гарантира, че двигателят е с естествено намалени емисии, които изискват само опростена система за третиране на отработените газове.

По-късно, на следващия етап от развитието на новия Daily Евро 6, в началото на 2017 г. двигателят F1A ще използва и SCR технология. С това решение Iveco, пионер с над 25 години опит в SCR системите, ще бъде готов за ограниченията RDE 2020 три години, преди те да влязат в сила.

Новият Daily е най-универсалният автомобил в своя клас с най-широката гама от модели в индустрията с общо тегло от 3,3 до 7,2 тона и товарен обем от 7,3 m3 до 19,6 m3. В изключителната универсалност и разнообразие от версии – ван, полуостъклен ван, шаси-кабина, шаси с предна обшивка и двойна кабина – предоставя богати възможности за разнообразни дейности. Налични са и 4х4 версии, за работа в тежки условия.

Широката гама от модели Daily Minibus Euro 6 предлага решения за разнообразни дейности за превоз на пътници: комфортен и стилен туристически транспорт, междуградски транспорт с водещ в класа пътнически капацитет и училищен транспорт. Версията с тегло 6,5 тона е най- добрият стандартен автомобил в своя клас на пазара с капацитет до 22 пътници и богато пространство за багаж. Подобно на другите модели от гамата Daily тя е налична във варианти с дизелово гориво, природен газ или електрическа енергия.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:21 1
+ 0
- 0
sffsdf10792
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.