19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Какви коли карат българските депутати

Екипът на гражданската медия "Отворен парламент", който направи серия публикации за притежанията на българските депутати, публикува любопитна информация за това, какви возила официално притежават народните представители. Проучването е на база данни от декларациите, подадени съгласно Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

От "Отворен парламент" са установили, че 123-ма народни представители са посочили общо 196 МПС-та. В декларациите си някои депутати отбелязват, че собствеността на превозните средства е споделена с техните съпрузи. Общо са декларирани 181 леки автомобила, 5 мотоциклета, 3 товарни автомобила, 3 ремаркета, 2 микробуса, 1 моторна лодка и 1 АТВ, като тяхната стойност възлиза на 2 476 793 лв. Депутатите, притежаващи повече от едно моторно превозно средство, са 48.

Според подадените декларации, народните представители с най-много превозни средства (по 5 броя всеки) са от ГЕРБ – Ася Пеева, Валентин Милушев и Евгения Ангелова. Интересно е, че Ася Пеева и съпругът й са обявили притежание на моторна лодка собствено производство с цена на придобиване 400 лв. Народният представител от ГЕРБ Иван Миховски (заедно със съпругата си) е декларирал собственост на 4 автомобила.

Очертават се и някои тенденции относно предпочитаните марки автомобили от родните депутати:

Равносметката показва още, че Пежо се нарежда на шесто място, като депутатите са декларирали 9 автомобила от марката, следвана от Тойота – 8, БМВ – 7, Шкода и Нисан – по 6. В декларациите се срещат и автомобили като Трабант, Москвич и Лада Нива.

Значителни са разликите в сумите, които са платили народните представители за своите превозни средства. Най-скъп е Мерцедес GLC – 109 093 лв., притежаван от съпруга на депутата от БСП за България Анелия Клисарова. Стефан Бурджев, отново представител на БСП за България, притежава Мерцедес S350 на стойност 100 000 лв. На трето място е Мерцедес S320, собственост на Вежди Рашидов от ГЕРБ, закупен за 69 558 лв.

Сред най-евтините автомобили се нареждат БМВ и Опел, притежание на Пенчо Милков и съпругата му, на стойност съответно 500 и 300 лв. Съпругът на Кръстина Таскова от Воля кара Фолксваген Джета за 500 лв. Севим Али от ДПС и съпругата му са собственици на Мерцедес за 500 лв.

Сред автомобилите декларирани изключително детайлно, се нарежда Трабантът на Симеон Найденов (ВОЛЯ), закупен за “4 000 неденоминирани лева” през 1984 г.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:29 1
+ 0
- 0
sffsdf27735
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.