25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Какво е Head Up дисплей и как работи?

Имате стар автомобил и със зле прикрита завист цъкате, когато видите новото бижу на съседа, който умира от кеф, че една кошница данни се проектират директно на предното му стъкло? В следващите редове ще Ви успокоим, че спокойно можете и Вие да се сдобиете с подобна екстра, дори да карате очукан, 20-годишен автомобил и ще Ви обясним какво всъщност представлява т.нар. Head Up дисплей (HUD).

Както повечето модерни технологии, така и HUD е военна разработка. Британската авиация го въвежда още по време на Втората световна война, оборудвайки изстребителите си, за да улесни пилотите. Днес модерното въздухоплаване е немислимо без тази система и тя отдавна не се счита за лукс, но при автомобилите е сравнително ново явление.

По същество става въпрос за прожектор на таблото зад волана, чиято светлина минава през няколко огледала, за да бъде усилена и прожектирана на стъклото. Обикновено водачът може да настрои точното местоположение за прожектиране, както и какво точно да се показва - скорост, обороти или нещо друго. При Corvette системата се използва от 1998 година и на стъклото шофьорът вижда скоростта, натоварването, предавката и температурата на маслото.

Други производители, като Mazda, използват отделна пластина, на която да се прожектират данните. Така сигналът става независим от формата на предното стъкло и се намалява нуждата от повече огледала за усилването му. По подобен начин работят и много от тези устройства, които можете да си закупите допълнително от интернет.

Тук някой ще попита - защо ми е нужно нещата от нормалното инструментално табло да се прожектират и на стъклото. Да, ако го използвате само за показване на скорост и предавка е малко безмислено. Но силата на тези системи е най-вече в експлоатирането на далеч по-умни технологии като навигация, системи за засичане на опасност и предупреждение. HUD може да Ви води умело с прожектирането на стрелки за посоката, без да трябва да отмествате поглед от пътя. С напредването на технологията се включват и системи, като засичане на дистанцията от автомобила отпред или отзад, които в момента се разработват от Continental и Harman.

Както и да го погледнем, HUD системата е интересна и противно на всеобщото мнение - съвсем достъпна. На пазара можете да откриете комплекти на цена от около 50 лева (без да претендират за изключително качество, разбира се), които лесно могат да се свържат с кабелите на стария Ви автомобил и да му придадат доста по-модерен вид, поне за водача.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:00 1
+ 0
- 0
sffsdf18647
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.