20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Кемперите и караваните са по-популярни от всякога

Снимка: Continental

Пандемията от COVID-19 промени напълно установените навици на туристите и макар мнозина да се опитват да спасят летния сезон, само някои ще излязат победители. Производителите на каравани и кемпери отчитат висок ръст на производството и продажбите. Само в Германия Федералната администрация за автомобилен транспорт отчита 10 500 нови регистрации през месец май – увеличение от 29 процента в сравнение със същия месец миналата година.

Същевременно броят на хората, които превръщат микробус или бус VW в своя собствена персонализирана каравана, се увеличава. Може да се каже, че караваните се превръщат в един нов мобилен начин на живот. Тази тенденция се отразява и в глобалните социални медии: В Instagram има повече от 7,5 милиона публикации с хаштага #vanlife.

Но предвид наистина значителните разлики между управлението на каравана и на типичен пътнически автомобил и тъй като формата и натоварването на караваните също оказват влияние върху динамичната им стабилност, изборът на подходящите гуми е особено важен. Макар че много от по-популярните модели в общи линии могат да използват автомобилни гуми, като производител на гуми Continental съветва това да не се прави.

Гумите за микробуси за специални цели предлагат реални предимства за превозни средства като T4 или T5 от Volkswagen или моделите от V класа или Vito на Mercedes-Benz – особено при пълно натоварване. Освен по-голямата безопасност, предимствата включват превъзходна стабилност при завиване и по-малко износване.

По-здравият дизайн на тези гуми ги прави и по-подходящи за прехода от периоди на мобилност към стационарно приложение. Факт е, че при по-дълги пътувания на напълно натоварено превозно средство по магистрала традиционните автомобилни гуми показват значително увеличение на температурата. Когато след това бъде паркирано в крайната точка, при охлаждането на гумите те може да се деформират и да образуват така нареченото плоско петно.

За целта, и Continental, и други производители, предлагат специални модели гуми, които предлагат намалено съпротивление при търкаляне, подобрен управление и по-нисък разход на гориво. А като допълнителен аксесоар за безопасност за гумите за микробуси и каравани за специални цели Continental винаги съветва да използвате здрави метални вентили за гуми за микробуси. Експертите препоръчват също така новаците в света на микробусите или караваните, както и всички, управляващи рядко такива превозни средства, да преминават през специален обучителен курс за шофьори.

За пълноразмерни каравани и кемпери купувачите на гуми трябва да търсят символа CP върху страничния борд. CP означава „camping pneus“ (къмпинг гуми) и потвърждава, че гумите отговарят на стандарта Camping Pneus, който бе създаден специално за разработването на гуми за подобни возила.

Гумите, разработени по стандарта CP, отчитат специалните изисквания, които произтичат от специфичното разпределение на тежестта на караваните. В сравнение с традиционни гуми със същия размер те могат да поемат много по-високо налягане на задната ос и предлагат сходна ефективност при товари, по-високи с до 300 кг.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:09 1
+ 0
- 0
sffsdf37301
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.