24 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Кметът на Ловеч иска полигон за любителите на улични гонки

Градоначалникът бе подкрепен от рали-ветерана Крум Дончев

Пътните произшествия и автомобилните гонки взеха превес над страната. 11 504 е общият брой нарушения, установени от служителите на „Пътна полиция“ при осъществения пътен контрол за периода от 10 до 16 август на територията на цялата страна. Най-много те са в София, следвани от Бургас и Пловдив. Основните причини за санкциониране с актове са шофиране без правоспособност – 667 и след употреба на алкохол – 479. Издадените през тази седмица фишове за установени предишни нарушения са 7519, като в по-голямата част основанията за санкциите са превишена скорост. Това съобщиха от Фондация "Георги Янакиев", които сериозно са се ангажирали с проблемите на пътната безопасност у нас.

Автомобилните гонки се превърнаха в мода при младото поколение. По-рано през месец август лудите надпревари взеха 2 жертви край с. Лесидрен, а седмица по-късно и в Ловеч. Стотици клипове и снимки се публикуват ежедневно в социалните мрежи с безразсъдно шофиращи младежи, подтикнати от количеството адреналин, които получават от високите скорости. По този въпрос кметът на Община Ловеч Минчо Казанджиев коментира, че има несвършена работа от всички нас, и тя е в годините. Пред БНТ той обясни, че не трябва да се разчита само на МВР, а на цялото общество – семейството, училището, общината, държавните институции. Кметът призова за създаване на условия за любителите на високи скорости, а именно с изграждането на специализиран Авто-Мото полигон край Ловеч, в който надпреварите да бъдат регламентирани и отведени на безопасно място.

Когато бях млад и невръстен шофьор си спомням, че имаше полигони, на които се водеха курсовете, как да паркираме, как да тръгваме, наклони и изкачвания, змейки и други упражнения. В днешно време тези места ги няма, тоест обучението не е достатъчно за младите шофьори. Според мен, ако се ангажира държавата и премиера на страната г-н Борисов, много бързо могат да се създадат такива центрове, за квалификация и преквалификация на бъдещи и настоящи водачи на МПС. Състезанията трябва да се правят на регламентирани места, всичко останало е риск, както за тези хора, които се състезават, но най – вече за другите около тях, които са участници в движението. Улиците не са за състезания, да помогнем водачите да се приберат при семействата си, да запазим децата си.“, коментира учредителят на фондацията – Георги Янакиев мл.

Силно подкрепям идеята на кмета на град Ловеч. Всъщност, идеята за създаване на специализиран полигон е действието, в което винаги съм вярвал и промотирал, че ще реши генерално проблема с уличните надпревари, дори така наречените полигони ще служат за обучения за увеличаване на квалификацията у водачите (подобен вид обучения никога не са били обект на действие при обикновените шофьорски курсове), която е безкрайно необходима, тъй като ситуациите, които срещаме в нашето ежедневие са най-разнообразни и нетипични, именно поради тази причина е необходимо да се пресъздадaт екстремални ситуации, които са максимално близки до реалните, именно тези, които ни следват в нашето ежедневие (подхлъзване, интензивно спиране и др.). Аз силно вярвам, че един подобен проект може да бъде реализиран, но не без подкрепата на държавата и нейните институции, дори държавата би трябвало да бъде инициатор на подобен проект, който да е насочен към областните градове. Подобна инициатива би се приела изключително позитивно и от Европейския съюз, тъй като е с основна насоченост към обществото.“, сподели рали-пилотът Крум Дончев.

Видео от изказването на Крум Дончев в сутрешния блок на БНТ вижте тук: http://bnt.bg/part-of-show/kontrol-na-pa-tya



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 1
+ 0
- 0
sffsdf2268
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.