29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

МВР криминализира авто гонките?

17 деца са загинали на пътя тази година

МВР обмисля идеята да бъде криминализирано организирането на гонки. Това стана ясно днес на брифинг на ръководството на Пътна полиция. Има идея законодателно да се регламентират наказания за участниците в залаганията, които съпътстват гонките. Това обаче ще чоже да става само със свидетелски показания.

Във връзка с инцидента край Лесидрен, при който загинаха две деца, от полицията казаха, че официално сигнали за гонки в Лесидрен не са постъпвали.

Началникът на пътната полиция Бойко Рановски обясни, че в момента тече разследване, в хода на което ще се установи каква е причината да не са регистрирани и проверени такива сигнали, въпреки че кметът на селото Борис Нешев твърди, че лично е подавал сигнали за нерегламентирани автомобилни състезания.

17 деца са загинали на пътя тази година, отчете КАТ. Осем от малките жертви са били в коли, седем са пешеходци а две - зад волана на автомобила. За седем месеца през 2015 са станали 3697 тежки катастрофи, съобщи комисар Бойко Рановски, шеф на Пътна полиция.

Нарушенията, установени с мобилни камери, са 3953, а със стационарни - 5100. Най-тежко е положението в Пловдив и региона, уточни Рановски. По думите му вече се работи за промени в законодателството, с които наказанията за джигитите на пътя ще се увеличат, а актовете ще стигат по-бързо до нарушителите.

Незаконните гонки в София са спрени напълно, заяви комисар Тенчо Тенев, началник отдел „Пътна полиция“ – СДВР.

„От началото на месец юли темата за гонките е особено актуална, а в последните дни още повече, заради инцидента в Лесидрен. На територията на София успяхме да спрем нерегламентираните гонки. В началото на юни създадохме организация на цялата територия на столицата и направихме проверка на всички проблемни места, за които знаехме, че има нерегламентирано събиране на мотоциклети и автомобили“, заяви Тенчо Тенев.

По думите му от 1 юли е организиран денонощен патрул, който стои на места с потенциална опасност за организиране на нерегламентирани състезания.

„Около 70 сигнала за нелегални гонки сме получили до момента от 1 юли. От тях само 15 бяха истински. Проверени са над 500 автомобила и водачи на автомобили, като са съставени около 70 акта и над 100 фиша за неправоспобност, за липса на гражданска застраховка и за употреба на алкохол“, добави той.

„Успяхме да спрем донякъде хората, които искат да си проявят храбростта на пътя. Имаме 182 пътнотранспортни произшествия на територията на областта в сравнение с миналата година“, каза още Тенчо Тенев.

До момента сигнали за нелегални гонки в Лесидрен не са подавани, каза шефът на Пътна полиция при Главна дирекция "Национална полиция" комисар Бойко Рановски. Той обясни, че в момента тече разследване в хода, на което ще се установи каква е причината да не са регистрирани и проверени такива сигнали, въпреки че кметът на селото Борис Нешев твърди, че лично е подавал сигнали за нерегламентирани автомобилни състезания. „Всеки, който желае, може да подаде сигнал в интернет или на телефоните на МВР, поместени на сайта. За да се установи, че е имало гонки, хората трябва да знаят, че е необходимо да свидетелстват. Това значи да застанат с името си и сведението си да и защитят това, което твърдят“, заяви още комисар Рановски.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:35 1
+ 0
- 0
sffsdf1900
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.