20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Неуспешният опит на Rolls-Royce за дизелов Ванкелов двигател (видео)

В средата на 70-те години на миналия век роторният двигател изглежда не само като революция, но и като нов път за двигателите с вътрешно горене. Повечето големи производители като Mazda, GM и Mercedes започват развойна дейност, за да достигнат до така желаната ефективност. Поради различни причини обаче Ванкеловият двигател се оказва фалшива илюзия, поне за повечето играчи.

Да, днес Mazda все още поддържа пламъчето живо и възлага надежди на тази екзотична технология, но тя така и не се налага като заместник на традиционния двигател с цилиндри и бутала.

Но пък сега ще разберете още нещо много интересно за роторния двигател - дори Rolls-Royce прави разработки и дори произвежда няколко машини не просто с Ванкелов двигател, но с дизелов такъв.

Кое е странното ли? Ами това е почти невъзможна мисия, защото дизелът изисква това, което роторният агрегат няма или по-скоро е слабото му място - компресията. Ахилесовата пета на ротора е възможността за перфектно уплътняване и изолиране на отделните процеси, която е на ниско ниво. А, за да работи с дизелово гориво, се изисква доста високо налягане.

Все пак британците измислят някакво решение на този казус, използвайки голям ротор, който да захранва по-малък такъв с недоизгорялата смес от гориво и въздух, като по този начин се получава система, подобна на присъствие на вътрешен компресор. Големият ротор е с работен обем от 3250 кубика, а малкият - 1265, като в него компресията е вече с 2.57 пъти по-голяма.

Ясно е, че експериментът не е крайно успешен, но се знае, че са произведени четири прототипа за армията, всеки с мощност от 350 к.с. След като прочита тази информация при колегите от Jalopnik пък, нашият приятел Джейсън Фенски е решил да Ви обясни с поредното си интересно видео какво точно стои зад двигателя на Rolls-Royce и защо създаването на роторен дизел е почти невъзможно.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:26 3
+ 0
- 0
sffsdf29383
+ 0
- 1
Тия хорица нали ги затриха ... Бащата почина, какво направи синът не знам.
Много исках такова, докато имах някой лев, и малко сили, ама не ме огря. Сега май нямам как. Много хубаво нещо, много!
Не видях къде е на руски, на немски ми е трудно(
Видях тая картинка:
https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Swashplate_anim_metal.gif
Тя със сигурност ще е интересна за който не знае с какво вървят торпедата, и какво е "унитарно гориво".

Прочее - благодаря за линка!
reKontra
Рейтинг : 7551
09.11 2017 в 23:32 1
+ 11
- 0
https://de.wikipedia.org/wiki/Elsbett-Motor
Можете да си го прочетете и на руски.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.