29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Nissan отбелязва 70 години от първия си електромобил (видео)

С налагането на пазара на електрическия модел Leaf Nissan постави много солидни основни в сегмента и се превърна в един от лидерите в началото на електрическата революция. Малцина от Вас обаче знаят, че Leaf далеч не е първият електрически модел на компанията. Това е факт и в същото време не е, защото всъщност електромобилът, създаден преди 70 години, всъщност е дело на друг производител, който в последствие става собственост на Nissan.

През 40-те години на миналия век, в разгара на Втората световна война, бензинът е изключително рядка и ценна стока в Япония. В същото време страната разполага с много електроцентрали, което прави доста логична стъпката, предприета от голяма група бивши работници на завода за самолети Тачикава.

Те решават да основат Електро-автомобилна компания Токио (Tama), а през 1947 година се появява и първият им модел - малък електрически пикап. Малко по-късно на бял свят идва и този четириместен семеен автомобил.

Машината е с комична мощност от 4.5 к.с. и развива максимална скорост от 35 км/ч. Тя обаче е напълно електрическа. Захранвана е от два акумулатора, които осигуряват пробег от 65 км при пълно зареждане. Тъй като по това време няма мощни зарядни станции, батериите са монтирани под пода на автомобила по начин, който е много удобен за бързата им замяна.

Автомобилите на Tama бързо стават популярни. През 1948 година е пуснат на пазара малкият семеен Tama Junior, а през следващата година - Tama Senior. По-късно компанията се преименува на Tama Motor Company, а след това и на Prince Motor Company. През 1966 година Prince не само става част от Nissan, но и допринася с докарването на легендарния модел Skyline в гамата на далеч по-големия производител.

Историята си е история, а днес Nissan подготвя следващото поколение на Leaf. В най-скъпата си версия автомобилът ще е способен да се самоуправлява в рамките на една лента на придвижване с автономно използване на газта, спирачката и волана при придвижване по магистрала. Според Nissan базовият модел ще разполага с пробег от около 240 км, но той може да бъде увеличен след доплащане до около 320 км с едно зареждане.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:36 2
+ 0
- 0
sffsdf26673

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:32 1
+ 0
- 0
sffsdf26673
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.