19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Официално: падна забраната за тъмните задни автостъкла

Забраната за затъмняване на задното панорамно стъкло и стъклата на задните странични врати на автомобилите, която щеше да влезе в сила на 21 януари тази година след спорно изменение на чл. 105 от Закона за Движение по Пътищата, окончателно падна. Това стана ясно днес след внесено предложение от председателя на парламентарната транспортна комисия Настимир Ананиев и единодушно гласуване от страна на народните представители.

В последните дни спорната промяна породи силна вълна на недоволство не само сред вносителите на автомобилно фолио, но и сред представители на различни автомобилни клубове и рекламния бизнес. Според тях забраната за затъмняване на задните стъкла щеше да донесе много повече вреди, отколкото ползи. В допълнение на това тя щеше да доведе и до значително увеличаване на корупцията в страната.

Така само за седмица бяха проведени няколко срещи с членове на парламентарната транспортна комисия и ръководството на “Пътна полиция”, които се съгласиха с вносителите, че така сформиран, в чл. 105, е допусната техническа грешка.

Много се радвам, че неимоверните ни усилия се увенчаха с успех. Огромни заслуги за това имат г-н Настимир Ананиев и комисар Бойко Рановски, които повярваха, че така изменен чл. 105 не само няма да доведе до намаляване броя на ПТП, но и ще донесе само вреди. С конструктивни аргументи успяхме да ги убедим, че фолиото освен, че създава по-голям комфорт за водачите и пътниците в автомобила, предпазва от рак на кожата и намалява наличиието на вредни емисии. Наред с това изредихме множество други плюсове, с които депутатите също се съгласиха.” - каза Любомир Дуриданов, представител на вносителите на автомобилно фолио и член на мото-организацията Sofia Riders.

В крайна сметка след днешното гласуване, чл. 105 се коригира по следния начин:
Създава се нов §1
§1. В чл. 105 се правят следните изменения
1. Ал. 2 се изменя така:
“(2) Ограничаване на видимостта и намаляване на прозрачността на стъкла различни от челното и стъклата на предните странични врати, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила”
2. В ал. (3) думите “ал.2” се заменят с “ал.1”



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:57 3
+ 0
- 0
sffsdf20216

Рейтинг :
15.01 2017 в 15:02 2
+ 23
- 3
Dupka si ti, kogato greine silno slunce i dereto ti e otzad kvo prai slynchev udar li da poluchava ili shanpka da se poti? Ae oprai se malko liohman
+ 6
- 45
Супер тъпо е с тези затъмнени стъкла, чувстваш се като в дупка.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.