29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Онлайн платформа бори измамите с употребявани коли

В България се внасят огромен брой употребявани автомобили, с неясен произход и неясно техническо състояние. Удряни (по-голямата част от предлаганите на пазара) и пребоядисвани, с превъртени километражи и като цяло доста "уморени". Липсата на регулация от страна на държавата води до непрозрачни взаимоотношения продавач-купувач. В допълнение, некомпетентност при голяма част от купувачите ги превръща в лесна мишена за злоупотреби. Всяка трета кола на старо у нас е с манипулиран километраж.

За съжаление не се води официална статистика за пътните инциденти поради техническа неизправност. Според експерти в сектора над 25% от катастрофите в България стават поради техническа неизправност. В този смисъл, техническото състояние на превозните средства е основен фактор, който трябва да бъде внимателно анализиран и наблюдаван.

Именно да се избегнат горепосочените огромни проблеми и да вкарат някакъв ред ще се опитат създателите на онлайн платформата CarStory. Последната е разработена в сътрудничество с част от официалните представителства на автомобилните марки в България и мрежа от оторизирани сервизи, като цели да гарантира обективна и прозрачна оценка на техническото състояние на употребяваните автомобили.

"Карстори е отговор на порочнaтa практикa за внос на употребявани автомобили със съмнително техническо състояние, които се предлагат на пазара като "перфектни" – така нареченияt модел "Горубляне". Купувачите често стават жертва на измами поради некомпетентност, а това до голяма степен застрашава тяхната безопасност", коментира Явор Иванов, основател на платформата.

Практиката при покупко-продажба на употребяван автомобил е данните от прегледа да останат в сервиза. Тази процедура е твърде неефективна от гледна точка на купувачите. Необходимостта всеки индивидуално да посети сервиз, за да се убеди в състоянието на избран автомобил е процес, обременен от загуба на време, пари и много често доверие. CarStory променя това и дава достъп на купувачите до експертна оценка, без да се налага посещение до сервиз за всеки автомобил, който представлява интерес.

Продавачите на употребявани автомобили имат възможност да минат на технически преглед през оторизиран сервиз. Данните от прегледа се качват в системата, а достъпа до информацията за техническото състояние е без ограничения във време, място, начин на достъп и с гарантирана достоверност. Продавачите създават доверие с показването на CarStory сертификат, като по този начин увеличават шансовете си за бърза сделка на обективна цена.

Какво включва CarStory проверката и сертифицирането на един автомобил? Прегледът на автомобила се провежда от оторизирани сервизи по стандартизирана методология, покриваща всички важни модули на автомобила. Сертификатът за техническо състояние удостоверява, че автомобилът е минал преглед и състоянието му е отразено точно и безпристрастно.

Той е разделен на две части – обобщена и детайлна информация. Обобщената информация представлява кратко резюме на данните и резултата от проведения преглед. Детайлната част от сертификата разглежда подробно отделните модули и категории. Този отчет е полезен, ако желаете да разберете какво е състоянието на ходовата част, има ли следи от удари или колко са реалните километри, които колата е изминала.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:22 1
+ 0
- 0
sffsdf31219
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.