25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Opel с нови адаптивни AFL LED светлини за Zafira и Mokka X

Opel ще предлага изцяло новата си сисема за адаптивни диодни предни светлини AFL LED за новитв версии на минивана Zafira и кросоувъра Mokka X. Опционалните LED светлини осигуряват сноп ярка бяла светлина, който "превръща нощта в ден" и автоматично се адаптира към условията на шофиране. Системата AFL LED разполага с девет индивидуални функции или светлинни режима като градски режим (Тown Light), извънградски режим (Country Light) и светлини при спиране (Stop Mode Light), които не само подобряват видимостта, а спомагат и за икономията на енергия.

Шофирането нощем е сред най-опасните човешки дейности. Според статистиката на Германския автомобилен клуб ADAC, близо 30 процента от всички произшествия с фатални последици се случват през нощта. Човешките същества са дневни, т.е. активни сме през деня, а през нощта спим. Затова за нас не е естествено да бъдем на пътя през тъмната част от денонощието.

От Opel отдавна са oсъзнали рисковете, които шофирането нощем създава за автомобилните водачи и другите участници в движението. Opel беше първият автомобилен производител, който представи адаптивната система на предните светлини AFL (Аdaptive Forward Lighting) с биксенонови осветителни тела в средния клас през 2003 година. Opel Astra се превърна в първият компактен автомобил със светлини за завой през 2004 година, последван от Zafira през 2005 година. Opel направиха системата AFL с халогенни осветителни тела достъпна за първи път и при Corsa през 2006 година. В момента Opel предлага системата AFL при почти всички леки автомобили в гамата си, а представянето на следващото й поколение вече започна – матричните светлини IntelliLux LED, отбеляза своята премиера в компактния клас през миналата година с представянето на новото поколение на Opel Astra.

Подобно на матричната система на светлините при Astra, системата AFL LED осигурява всички предимства на адаптивните предни светлини без необходимост от използване на подвижни елементи в светлините. Но вместо да включва и изключва отделни LED в различни комбинации, системата AFL LED се адаптира към ситуацията на пътя и наличието на други участници в движението чрез автоматична промяна на профила на светлинния сноп на предните светлини.

Както споменахме, AFL LED разполага с девет различни функции. При скорост на движение над 55 км/ч, функцията за извънградско движение (Country Light) подобрява осветяването на пътното платно и зоните в непосредствена близост до него при пътуване по извънградски отсечки. Обхватът на светлините върху собствената лента за движение е по-дълъг, докато разпределението на осветлението върху насрещната лента е намалено с цел предотвратяване на заслепяването на насрещно движещите се водачи. В допълнение към това, подобреното осветяване на зоните в непосредствена близост до пътя дава възможност за по-ранно разпознаване на потенциалните опасности (напр. диви животни).

При движение в завои или при завиване по време на маневри, системата AFL LED активира режима за завиване и завои (Сornering/Curve Light), който включва допълнителен ляв или десен LED елемент, който осветява пътното платно в посоката на движението в зависимост от ъгъла на отклонение на волана или подадения мигач. Режимът за завиване и завои се включва автоматично при скорост на движение под 40 км/ч, когато има включен мигач и/или когато ъгълът на отклонение на волана от централната позиция премине определена граница. Режимът за завиване и завои се деактивира когато мигачът бъде изключен, както и когато воланът се върне в централна позиция. Този режим е активен до достигане на скорост 70 км/ч.

При скорост на движение под 55 км/ч, системата AFL LED aвтоматично преминава в градски режим (Town Light). В сравнение с извънградския режим (Country Light), светлинният сноп при него е скъсен до близката зона пред автомобила и е по-широк настрани благодарение на включените с намалена интензивност светлини за завиване. Подобреното осветяване помага на водача да вижда по-добре страничните зони на пътното платно и да избегне своевременно потенциални произшествия с участието на деца или на пешеходци.

Режимът за маневри (Maneuvering Light) осветява зоната около автомобила при маневри за паркиране или за излизане от паркомясто напред или на заден ход. В този режим светлините за завиване се активират с намалена интензивност при превключване на задна предавка. Режимът за маневри остава активен в продължение на 20 секунди след изключване на задната предавка или докато автомобилът не надхвърли границата от 7.0 км/ч при движение напред.

Tуристическият режим (Тourist Mode) за промяна на светлинния профил при пътуване в държави с обратна посока на движението, дългите светлини (High Beam), дневните светлини (Daytime Running Lights) и функцията HBA (High Beam Assist) за автоматично включване/изключване на дългите светлини в зависимост от присъствието на други участници в движението, придават завършен вид на гамата от функции на системата AFL LED за подобряване на видимостта на пътя.

Допълнително предлаганите предни светлини със система AFL LED при новите Opel Zafira и Opel Mokka X спомагат не само за повишаване на пътната безопасност. В сравнение с други светлинни технологии, LED елементите изразходват и значително по-малко електроенергия. Нещо повече - предните светлини AFL LED на Opel издигат това предимство на ново, по-високо равнище с автоматичното включване на светлините при спиране (Stop Mode Light) когато системата start/stop изключи двигателя. В този режим късите светлини остават включени, а светлините за завиване се изключват, намалявайки общата енергийната консумация на предните светлини.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:15 1
+ 0
- 0
sffsdf13468
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.