20 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Съвети: как да караме безопасно в мъгла

С края на зимата и повишаване на температурите, вероятността да се образуват мъгли става все по-голяма. Новите автомобили разполагат с все повече автоматизирани системи за сигурност, така че е лесно да забравим някои прости правила, които трябва да спазваме, за да виждаме и да ни видят в мъглата. Българският автопарк пък е доста стар и така или иначе, трябва да разчитаме повече на себе си, а не на системи в колите. Ето няколко прости съвета за безопасност:

Намалете скоростта. Когато видимостта е ограничена ще имате по-малко време за реакция когато догоните кола или когато влезете в завой. Затова, намалете до разумна скорост, което ще ви даде повече време да избегнете потенциални рискове. Разбира се, не скачайте на спирачките, а намалете плавно, защото и колите зад вас трябва да имат време за реакция, а не да се надънят в задницата ви. Да не говорим, че на пътя може да изскочи човек или животно...

Използвайте фарове за мъгла. Всички коли имат поне задна светлина за мъгла като стандарт, а все повече разполагат и с предни фарове за мъгла. Важно е да знаете откъде се включват допълнителните светлини, когато тръгнете на път. Включете халогените и задната светлина за мъгла веднага когато влезете в занъглена зона - така колата ви ще е по-видима, отколкото само с нормалните фарове.

Включете светлините въобще. Макар у нас карането на къси светлини при липсата на дневни такива да е задължително, често забравяме да ги пуснем. Е, не го забравяйте и в двата случая, когато попаднете на мъглив път. Много от новите коли имат автоматични светлини, но те ще се включат при определено ниво на затъмнение, което датчикът може да не отчете по време на мъгла през деня. Така че включете на къси ръчно.

Карайте на къси светлини, не на дълги. Това е много важно в гъста мъгла, тъй като на дълги мъглата ще отрази светлината и ще ограничи видимостта ви допълнително. Също така, хубаво е ако имате регулиране на фаровете, да ги насочите да светят по-надолу към пътя, пак по съшата причина.

Пазете по-голяма дистанция. Вместо да оставите обичайната дистанция от около 2 секунди спрямо колата отпред, оставете малко по-голяма от поне 3 - 4. Така ще имате повече време за реакция ако предният автомобил спре внезапно или направи изненадваща маневра. Избягвайте по възможност смяната на лентите, както и изпреварването, особено на камиони.

Дистанцията се мери в секунди, а не в метри, защото зависи от скоростта с която се движите. Изчислява се лесно - набелязвате си даден предмет пред вас и горе-долу преценявате след колко време ще го стигнете с настоящото си темпо.

Пазете прозорците чисти. Мъгливото време предизвиква конденз и запотяване на стъклата както отвън, така и отвътре. Затова използвайте чистачките и парното на колата. Топлият въздух по-бързо разпотява стъклата, а за ускоряване на процеса включете и климатика, най-добре с клапа, вкарваща въздух отвън, а не с циркулиране на този в купето.

Ослушайте се за трафик. Ако видимостта е силно ограничена, отворете прозореца и се заслушайте за шум от коли, особено при пресичане на кръстовища. Естествено, спрете радиото, за да чувате по-добре.

Не се водете по стоповете на предната кола. Изпозлването на светлините от автомобил пред вас е опасно - не само, че ви пречи да се концентрирата за нещата около вас на пътя, но може да ви отведе извън пътя, ако "пилотът" ви по някаква причина излезе от него.

Отложете пътуването си. Както и при останалите тежки пътни условия, карайте само ако е крайно наложително. Ако можете да работите от дома или да отложите посещението на роднини / приятели, по-добре го направете, вместо да рискувате. А ако вече сте на път и пътната обстановка става все по-лоша, помислете дали не е добре да спрете на някой паркинг, бензиностанция или крайпътно заведение, за да изчакате. А ако пътуването ви е на много дълга дистанция, помислете дали не е по-добре да отседнете в хотел / мотел и да продължите на другия ден.

Изключете фаровете за мъгла, когато времето се изясни. Доста е неприятно да заслепявате другите шофьори с допълнителни свелини при ясно време. Да не говорим, че с пълно право може да си отнесете и глоба от полицията.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:54 2
+ 0
- 0
sffsdf21649
+ 14
- 0
Последната точка е особено важна. Отвратително множество рустикални пръчки карат с всичко светнато в ясно време.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.