27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Серджо Маркионе е в кома, Fiat Chrysler с нов шеф

Серджо Маркионе, който бе начело на Fiat Chrysler Automotive и Ferrari, е с усложнено здравословно състояние, което "не му позволява да работи". Така Маркионе, който бе начело на италианската, а впоследствие американо-италианска автомобилна кооперация, над 14 години, вече не е Главен изпълнителен директор на FCA.

Маркионе е изваден от управлението заради здравословни проблеми след планова операция на дясното му рамо, а медии в Италия твърдят, че мениджърът е в необратима кома. На спешно заседание бордът на директорите на FCA избра настоящия шеф на марката Jeep Майкъл "Майк" Манли за главен изпълнителен директор на Fiat Chrysler, като назначението му влезе в сила веднага. Наследникът на фамилията Аниели, която държи основния пакет акции, Джон Елкан пък е избран за шеф на Ferrari. Елкан до момента бе президент на FCA.

За операцията на Маркионе бе потвърдено официално на 5 юли. Италианецът е бил приет в болница в Цюрих, като е трябвало да се възстанови за около седмица след интервенцията. Явно са се появили непредвидени усложнения след операцията, които са довели до изпадането на мениджъра в кома, определена от лекарите, макар и неофициално, като "необратима".

Според италианския вестник La Repubblica, лекарите са се опитали да извадят Маркионе от комата и да го върнат към самостоятелно дишане, но всички опити до момента са били неуспешни. И очевидно ситуацията е довела до изненадващото събрание на борда на FCA и новите светкавични назначения. Абсолютно всички са били изненадани от непредвидените обстоятелства, които се развили в рамките на няколко часа.

Новият шеф на Fiat Chrysler Майк Манли е свързан с упехите на марката Jeep в последно време. 54-годишният англичанин успя да превърне икончиния производител на високопроходими автомобили в толкова успешен, че според експерти, пазарната стойност на марката, оценена на 30 милиарда долара, е колкото тази на цялата корпорация Fiat Chrysler.

Кариерата на Манли започва в Chrysler през 2000 година, а шеф на Jeep стана, след като компанията бе закупена от Fiat през 2009 г. Англичанинът се ползваше с голямо благоволение от страна на Маркионе, заради успешната си работа.
Изненадващата новина за тежкото здравословно състояние на Серджо Маркионе дойде едва месец след като италианецът представи новия стратегически план за развитие на Fiat Chrysler. По принцип, Маркионе трябваше да се оттегли догодина и да посочи своя наследник на кормилото на американо-италианския холдинг.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:20 1
+ 0
- 0
sffsdf32320
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.