19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Технологии срещу човешки инстинкти

Живеем в смарт време. Опитваме се да обвържем ежедневието си и навиците си със смарт технологиите. Да си представим известното приложение, което следи количеството изпита вода от човек на ден. Идеята е то да стимулира пиенето на вода в количество отговарящо на височината и възрастта на човека. Звучи идеално, нали?

Какво обаче се случва в действителност, как работи приложението.

В него е вградена автоматична програма, която изчислява водата, която даден човек трябва да изпие за един ден и я разделя на часовете, в които той е буден. Така се пада на всеки час, час и половина, той да изпие еднакво количество вода, например, 200 мл. Оказва се обаче, че човешката жажда не е еднаква през цялото време на деня.

Тя се засилва след консумацията на определени храни, след интензивни тренировки, дори в определени часове на деня. Организмът на всеки човек е различен. Различна е и нуждата от вода. Освен това приемът на вода зависи и от количеството други течности, които приемаме. Приложението за пиене на вода се опитва да вкара пиенето на вода в автоматичен режим. На практика, това е невъзможно. Човешкият инстинкт за пиене не може да бъде подчинен на технологиите.

Така стигаме до въпроса защо се опитваме да обвържем навиците си с технологиите. Какво печелим и какво губим от това? На пръв поглед печелим време. Не е нужно да мислим какво да правим. Просто чакаме технологиите да ни дадат знак кога да се движим, кога да ядем, какво да ядем, измерено в калории, кога да заспиваме, кога да се будим.

Какво губим? Губим инстинктите си, това да се вслушваме в тялото си и знаците, които то ни дава. Да си представим, че тялото ни е съставено от естествени дрегери, които отчитат психическите и физическите ни потребности. Често пъти, ако пренебрегваме дадена естествена нужда, въпреки подаваните сигнали от тялото ни, ние се разболяваме. Работим твърде много, ядем на крак, не се движим и не си почиваме. На какво ще разчитаме?

На смарт гривната, която мери калориите и крачките ни или на факта, че ставаме по-изнервени, по-неефективни в работата и личните си отношения, мигрената ни се завръща, започваме да вдигаме кръвно налягане, тялото ни е схванато.

Истината е, че безспорно новите технологии заемат важно място в живота ни. Дори работата ни зависи от тях. Няма как да отречем техните предимства. Да се чуваме и виждаме с близките си, независимо от разстоянията, да следим новините и събитията по света, да се образоваме и развиваме в областите, които ни интересуват, да споделяме впечатленията си от пътувания, да споделяме света си с другите. Но не бива да забравяме, че оцеляването на човешкия род във времето се дължи на развитите ни човешки инстинкти. Те са тези, които ни държат нащрек пред опасности и рискове, които се грижат да оцелеем.

Зависимостта ни от технологиите приспива инстинктите ни. Прави ни мързеливи във всеки аспект на думата. А технологиите са просто програми, разработени с определена цел – бизнес и продажби на максимален брой хора. Те не могат да реагират според нашите специфични нужди. Работят единствено с общи данни, според целта им, но те могат да отчетат промяната в нас, породена от чудесната новина, споделена от приятел, или мъката от загубата на близък, нуждата ни от споделяне, от това да сме с други хора в реална обстановка, а не във виртуална.

Изводът е, че без технологии не можем, но е добре да ги използваме разумно. Да поставяме на първо място собствените си потребности, да слушаме сигналите, подавани от телата си и да се опитаме да сме максимално естествени. Естествени в отношението си към живота, в отношенията с другите, в отношението към собственото ни тяло.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:05 1
+ 0
- 0
sffsdf39006
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.