29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Това е електрическият SUV Jaguar I-Pace! (галерия и видео)

Дългото чакане свърши - Jaguar представи официално първия си електрически кросоувър. Jaguar I-Pace се присъединява към гамата модели с повишена проходимост на британската марка, като стават третият SUV в семейството след F-Pace и E-Pace. И обещава да е най-технологичният и най-екологичният сред "котките".

Jaguar I-Pace използва 90-киловатчасова литиево-йонна батерия, която му позволява да измине до 480 км с едно зареждане. Регенеративни спирачки и управление с един педал би трябвало да помогнат за безпроблемното достигане на този пробег. И докато зареждането на батерията в нормален контакт отнема около 10 часа, 100-киловатово бързо зарядно вдига 80% от заряда за едва 40 минути.

Освен ефективен, новият I-Pace е и мощен и пъргав. Ъскорението от 0 до 100 км/ч става за под 5 секунди, а мощността, отдавана от електромоторите е 400 конски сили, в добавка с 694 нютонметра въртящ момент, достигащ до четирите колела моментално. Ниското, централно разположение на батерията между двата моста спомага за ниския център на тежестта и разпределение на теглото 50:50. Кросоувърът е стандартно оборудван с въздушно окачване, с опционални спортни настройки.

Дизайнът на електрическия Jaguar I-Pace е вдъхновен от лъскавия стил на концепцията C-X75. Нисък и къс преден капак, скосен покрив и заоблен заден прозорец са най-открояващите се черти, а с визията инженерите са гонили и оптимизирана аеродинамика. А с дължината си от 4682 мм и колесна база от 2990, новият модел е дълъг почти колкото F-Pace.

В салона, типично за марката, забелязваме солидна доза лукс и комфорт, благодарение на висококачествени материали и оптимизирано пространство. Обемът на багажника е задоволителните 656 литра, коит онарастват до 1453 при свалени задни седалки. I-Pace е първият модел на Jaguar, оборудван с новата информационно-развлекателна система InControl Touch Pro Duo на JLR, която дебютира при Range Rover Velar. Системата изпозлва два тъчскрийн монитора - 10-инчов основен и допълнителен 5,5-инчов за контрол на функциите.

Освен статуса на зареждане и оставащия пробег, новата мултимедийна система разполага и със специална навигация, оптимизирана за електромобили, която освен зарядни точки, показва и изчислява неща като навици на шофиране и пробег спрямо стила на карането. Изкуствен интелект помага да се използват и редица гласови команди.

Новият Jaguar I-Pace ще дебютира пред публика по време на автомобилния салон в Женева, а в продажба ще е през втората половина на годината. Засега е известна цената за Великобритания - 63 495 паунда, преди правителствените инициативи за електромобили.

Видео към новината


Рейтинг :
09.09 2023 в 05:22 1
+ 0
- 0
sffsdf30993
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.