20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Това е новата Opel Insignia Grand Sport (галерия и видео)

Opel представи новото поколение на флагмана си Insignia, който вече добавя към името си Grand Sport. Следваща успеха на първото поколение, станало Автомобил на годината за 2009 година, от който са продадени над 900 000 броя, Opel Insignia Grand Sport е базирана на напълно нова технологична архитектура. Междуосието е увеличено с 92 мм, осигурявайки по-просторен интериор. Това е позволило на дизайнерите да осигурят  нови атлетични пропорции, като машината изглежда много по-голяма и по-ниска и има динамичния, източен силует на купе, с коефициент на обтекаемост CD от едва 0.26.

Ефективността е била ключов фактор за инженерите, като оптимизацията на компановката и използването на по-леки материали са спомогнали за намаляване на теглото с до 175 килограма, позволявайки използването на високотехнологични решения като нова система за задвижване на четирите колела с torque vectoring и нова 8-степенна автоматична трансмисия.

Opel Insignia Grand Sport предлага цяла гама от технологични решения за безопасност, комфорт и асистиране на водача. Инженерите на Opel са разработили второто поколение матрични светлини IntelliLux LED. Сега системата е по-бърза, по-прецизна и по-мощна, а дългите светлини осветяват пътя на разстояние до 400 метра. Системата за спазване на лентата за движение, head-up дисплеят и 360-градусовата камера в съчетание със системи свързани с комфорта като сертифицираниte от AGR премиум седалки, предните и задните седалки с подгряване и предното стъкло с отопление допълнително подобряват комфорта на новия флагман.

Системи за инфоразвлечение и свързаност също са елемент от оборудването на автомобила благодарение на последното поколение IntelliLink и ангел-хранителя Opel OnStar, който при представянето на Insignia ще предлага персонално съдействие. Това е и първият модел на Opel с активен алуминиев преден капак, с което значително се подобрява безопасността на пешеходците.

В основата на на дизайна при новия модел стои успешния прототип Monza Concept от есента на 2013 година. Целта на Opel е била да направят Insignia като автомобил от по-висок клас и явно им се е получило. Opel Insignia Grand Sport е станала по-ниска, a nезависимо от лекото увеличение на дължината (4897 мм) в сравнение с предшественика, новото поколение е успяло да свали 60 килограма само от каросерийната си конструкция. Междуосието на изцяло новата архитектура е увеличено с 92 милиметра, надвесите са намалени значително, а следата е увеличена. По-ниската с 29 мм, снижаваща се линия на покрива, както вече споменахме, придава силует на купе.

Изцяло обновен е и интериорът на новата Insignia. Приборното табло е по-ориентирано към водача, а одълженото междуосие и новата компановка осигуряват 32 милиметра повече пространство на височината на бедрата при пасажерите на задните седалки, 25 милиметра повече пространство за раменете и коленете и 8 милиметра повече височина при главите. Обемът на багажника е от 490 до 1 450 литра. „Кокпитът“ е извит и насочен към водача, като седи с три сантиметра по-ниско от преди.

Много внимание е било обърнато на контролните прибори и инфоразвлекателния интерфейс. Сензорният екран на системата IntelliLink е без рамка, а много от функциите в автомобила се контролират от екрана, за да се опрости интерфейса. Трите зони с контролни бутони са създадени, за да позволят бърза и интуитивна работа - горните са за основните функции на инфоразвлекателната система, средните са за отоплението и климатичната система, а долните - за управление на системите за асистенция.

Opel Insignia Grand Sport ще се оборудва с широка гама от двигатели с принудително турбо пълнене и трансмисии, когато бъде официално представена през следващата година. Осемстепенната автоматична трансмисия е напълно нова за марката. Тази предавателна кутия с намалено триене обещава да е с водещи за класа качества по отношение на комфорта на превключване на предавките и ще се предлага само в комбинация със система за двойно предаване.

Новата интелигентна система 4х4 с torque vectoring е още една новост и е комбинирана с напълно ново окачване с пет рамена. Два електронно контролирани многодискови съединителя заместват задния диференциал. При това конструктивно решение автомобилът получава прецизно контролирани импулси, създаващи завъртащ ефект чрез активно контролиране на разпределението на въртящия момент към всяко едно от задните колела. Например при завой, външното колело получава по-голям въртящ момент от вътрешното, позволяващо на Insignia Grand Sport да взима завоите по-прецизно. Системата реагира в рамките на части от секундата при натискане на педала за газта.

Усъвършенстваната ходова част FlexRide адаптира характеристиките на амортисьорите, ходовата част, реакцията на двигателя при подаване на газ (алгоритъма на отваряне на дроселовата клапа при бензиновите мотори) и момента на превключване на предавките (при автоматичните трансмисии) независимо или на базата на настройките ‘Standard’, ‘Sport’ и ‘Tour’, които могат да бъдат избрани от водача. В зависимост от избрания режим, кормилното управление и реакцията при подаване на газ стават по-директни, а ESP реагира по-рано или по-късно.

Новият модел ще отбележи своята премиера на Автомобилното изложение в Женева през март 2017 година. На по-късен етап се очаква комби версията, както и вариантът с повишена проходимост Country Tourer.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:59 1
+ 0
- 0
sffsdf19072
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.