24 април 2019
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища
FACEBOOK

Този хотрод на базата на Toyota FJ40 е умопомрачителен

Toyota Land Cruiser определено е сред 5-те най-корави оф-роуд машини за всички времена. Версията FJ40 пък е считана за един от най-краивите модели на японците и в момента е обект на какви ли не реставрации от феновете на марката, като често в интернет можем да засечем буквално нови машини от тази серия.

Много са и преработките на 40-ката, като голяма част от тях ни показват как всъдехода може да се превърне в още по-проходимо чудовище. Но на коренно различно мнение е южноафиканският автоманиак Крис Уол, който открива че Land Cruiser FJ40 е уникална база за... хотрод. И показва находката си на целия свят.

Преобразеният в хотрод чудовище модел е Land Cruiser FJ40 от 1976 година, като за сегашния му вид е отговорна компанията Allers Rods & Customs, оперираща недалеч от Йоханесбург. Конструирането на хотрода е отнело около 12000 часа труд и, както може да видите, внимание е обърнато на всички детайли. Говорейки пред Уол, създателите на униката заявяват, че са искали да направят нещо изцяло родно производство, а старите Ленд Крузъри са неизменна част от автомобилната култура в Южна Африка. Затова, не са жалени сили и средства за да се направи това чудовище.

А то наистина е уникално. Предното окачване е изцяло разработено по поръчка за проекта, като колелата и задният диференциал са от Land Rover Discovery. Предните и задните спирачки са със специални дискове, а като уважение към Тойота, двигателят е от японската група. Само че е V8 от Lexus, постигащ 300 конски сили. От луксозното подразделение на Тойота е и 5-степенният автоматик. Сред останалите доработки са инсталирането на предпазна клетка в купето, монтиране на седалки от Jeep Wrangler и предни фарове от първото поколение на Volkswagen Golf. И, разбира се, многобройни добавки и промени по купето, които няма как да изброим всичките.

Макар в този си вид Land Cruiser FJ40 да е изгубил офроуд способностите си, все пак за уличен хотрод е с доста висок клирънс, което се подпомага и от гумите за пресечен терен, с които е обут. Или казано накратко - проект, който няма нищо общо с нито един уличен такъв, нито с такъв за извън пътя.

Разгледайте огромната галерия, намираща се над статията, заслужава си!


Препоръчани материали
sek.1
Рейтинг : 1679
08.08 2018 в 06:32 2
+ 0
- 0
Съсипали са един класически джип .
Boa
Рейтинг : 1796
04.03 2018 в 13:04 1
+ 3
- 0
Какво му е умопомрачителното на тази глупава кола или това са отново непремерените и прибързани констатации на автомобилните "пишкин" специалисти от сайта!
Каква "умопомрачителна" оф-роуд машина може да бъде тя
след като пода на автомобила едва ли не се "тътрузи" по платното,
като не би могла да преодолее на пътя си дори една
изпусната . . . тенджера !?
 
Още от : Новини

Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.