23 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Внимание, британец на пътя!

Обичаме да говорим с клишета за това в кои нации са най-добрите шофьори и къде хората зад волана са най-невнимателни. Понякога обаче е трудно да определим точен критерий, особено, ако става въпрос за хора, които се движат различни правила на пътя.

Проучване във Великобритания обаче разкрива ужасяващи факти относно навиците на британците, управляващи автомобилите си извън родината. Както знаете, движението на Острова се извършва в обратна посока на общоприетото в Европа, а и в по-голямата част на света. Затова и колите са с десни, а не леви волани.

В последните години много българи предпочитат да си купят автомобил от Велкобритания, защото поради тази своя специфика цените са по-ниски. Българите обаче знаят много добре в кое платно да карат у нас и в Европа, независимо от коя страна се намира волана. Е, оказва се, че с британците не е съвсем така.

Данните от проучването се отнасят за поданици на Кралицата, каращи в Испания и, както вече казахме, са повече от стряскащи. То е проведено сред 2004 души. Оказва се, че всеки десети от тях се е разминавал на косъм от катастрофа, забравяйки, че трябва да кара в другата лента. Общо 8% от запитаните пък са имали пътен инцидент, отново поради същата причина.

Ако приемем тези съотношения за представителни и отчетем общия брой на пътуващите британци из Европа, то става ясно, че по пътищата ни има над 200 000 души, които не знаят или не се сещат, че трябва да карат в обратното на Острова движение. Двеста хиляди!!!

Нещо повече, според проучването близо половината от запитаните признават, че не познават или не се интересуват от законите за движение по пътищата в чуждата държава. Така например 46% не знаят, че антирадарът е забранен в Испания (и не само там). Горе-долу толкова пък били изненадани, че там е задължително да се сигнализира с мигач, когато сменяш лентата на движение.

Така че, видите ли кола с британски номера, не разчитайте, че е карана от континентален европеец, а дръжте очите на четири и внимавайте с маневрите, за да не станете участник в подобен нелеп инцидент.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:27 2
+ 0
- 0
sffsdf29090
SC
Рейтинг : 16193
24.10 2017 в 10:58 1
+ 0
- 0
„Българите обаче знаят много добре в кое платно да карат у нас“
Не е сигурно. В „ЮТуб“ има доста клипчета, показващи обратното.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.