20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Volkswagen e-Crafter дебютира в България

Електрическият лекотоварен модел вече има и първите си клиенти у нас

Volkswagen Лекотоварни автомобили представи електрическия товарен бус e-Crafter на специално събитие в София. Освен на пазарната премиера на модела, гостите на събитието станаха свидетели на предаването на първите осем от общо 28 автомобила на Green Point – компания, която прави крачка към бизнес моделите на бъдещето и услугите при поискване и предлага транспорта като услуга.

Това е първата голяма сделка с електрически автомобили в България в сегмента на големите товарни ванове. Паралелно с това, по време на официалното събитие бяха демонстрирани и цялостните решения и модели станции за зареждане от MOON, дъщерната компания на Porsche Holding.

Новият Volkswagen e-Crafter е с електромотор с мощност от 100 kW (136 к.с.) и възможност за транспортиране на полезен товар до 1 тон. Това е и първият голям лекотоварен модел с на марката с нулеви емисии. Благодарение на електрическото задвижване, лекотоварният модел не се влияе от забраните за достъп до централните градски части и може да се използва без ограничения във всички обособени екологични зони навсякъде по света.

Пробегът на електрическият ван с едно зареждане на батериите е до 160 км в градски условия, според изискванията WLTP и умишлено ограничената до 90 км/ч максимална скорост. Така, машината е подходяща за изпълнение на ежедневни задачи в градските райони от куриерски и логистични фирми, търговци компании за превоз на пътници и др.

 Инженерите на Volkswagen са използвали оптимално конструктивната архитектура на големия фургон за интегриране на компонентите на електрическото задвижване. Литиево-йонната акумулаторна батерия е разположена в долната част на каросерията, което осигурява нисък център на тежестта и спестява място, което на свой ред позволява оползотворяването на пълния товарен обем от 10,7 м3 на високата 2590 милиметра каросерия на фургона с висок покрив.

Синхронният електродвигател EEM85 е разположен на предния мост на e-Crafter и осигурява максимална мощност от споменатите вече 100 kW. Максималният въртящ момент от 290 Нм на електрическата машина се предава към колелата посредством едностепенна автоматична трансмисия (EQ 290), проектирана специално за използване в лекотоварни превозни средства.

При използване на правотокова бързозарядна станция CCS с мощност 40 kW, зареждането до 80% на акумулаторната батерия с капацитет 35,8 kWh отнема едва 45 минути. Ако за зареждане се използва стенен заряден модул Wallbox с променлив ток (АC) и мощност 7,2 kW, батерия се зарежда напълно в рамките на 5:20 часа. Машината разполага с актуални системи за асистенция и комфорт.

Електрическият Volkswagen e-Crafter към момента се предлага в товарна версия със средна база и висок таван. Стартовата цена на модела в България започва от 129 900 лева.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:05 1
+ 0
- 0
sffsdf38752
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.