24 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Волният Уили: амфибията WaterCar Panther

През 1999 г. американската компания WaterCar започва като лично предизвикателство конструиране на най-бързата амфибия в света. Първите модели са произведени с една цел – да са бързи по суша и по вода. През януари 2010 г. WaterCar записа рекорд в Гинес за най-бърза амфибия с тогавашния модел Python. В последствие фирмата започва да се съсредоточава върху здравината и подобряване на качеството. Следват успехи и провали, както и 27 патентовани модела.

Panther, първият WaterCar, предлаган на клиенти, е създаден от екип топдизайнери и техници от Fountain Valley Bodyworks. По време на процеса по работа върху машината са използвани материали, използвани не само в автомобилостроенето, но и в корабостроенето. През 2013 г. екипът решил, че Panther покрива нивата на качество и здравина, нужни за излизането на пазара.

WaterCar Panther се чувства еднакво добре във водата и на суша и може да ви отведе точно където пожелаете. За задвижването отговаря двигател Honda V6 V-Tec. Максималната скорост във вода е 65 км/ч. Авантюристичният външен вид на амфибията е взаимстван от иконата Jeep CJ8, като голяма част от панелите са взаимозаменяеми. Всъщност корпусът е изработен от здраво и леко фибростъкло, а ново поколение оф-роуд шаси от хром-молибден носи цялата тежест по суша. В шасито има поместени стироформи с обем 9 куб. м, правещи амфибията непотъваема. Олекотеното шаси е проектирано да бъде интегрирано в корпуса на амфибията. Това, заедно с изключително дългоходовото оф-роуд окачване, предлагат здравина и надеждност при прекосяване на почти всякакви терени.

След много години тестове на двигатели, победител е здравият Honda V6 V-Tec. Той се е доказал през 10-годишната си история с 250-те си к.с. Тестовете са протекли повече от 5000 часа. Същият двигател се монтирал в SUV-моделите на Acura. Съотношението мощност/маса е отлично и това спомага за ниския разход на гориво и много добра еластичност.

Най-важния компонент е патентованата раздатка, която конвертира двигателната сила към турбината. WaterCar проектирали и патентовали тази революционна раздатка през 2004 г. Благодарение на предавателните числа, мощността може да прерасне до 1000 к.с. Тя се предава към стоманен пропелер, който е тестван в симулатор за 25-годишна употреба.

Седалките в плаващата джипка са с амортисьори, които да абсорбират по-големите неравности. Самите седалки са от неръждаема стомана и винил, което им позволява да бъдат мити директно. Екипът е провел множество тестове за издръжливост на вода. Всичко, което може да бъде изработено от неръждаема стомана, е направено така. Идеята е след употреба в солена вода, целият интериор да бъде изплакнат с чиста такава.

Технически характеристики WaterCar Panther:

Маса – 1336 кг
Височина – 1753 мм с вдигнато стъкло, 1295 мм със свалено стъкло, 1118 мм със свалено стъкло и прибрани гуми
Дължина – 4572 мм
Ширина – 1829 мм
Максимална скорост във вода – 70 км/ч
Максимална скорост по суша – 130 + км/ч
Двигател – Honda 3.7 VTEC
Скоростна кутия – 4-степенна, механична
Движение във вода – Panther Jet
Размер на гумите – 30X9.50R15
Спирачки: дискови на четирите колела
Прибиране на колелата – хидравлично


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.