29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

10 удоволствия, които ще ни отнемат автономните коли

Навярно, ако се от хората, които следят излизането на всеки нов телефон на пазара и тръпнат в очакване на всяко технологично нововъведение, концепцията за напълно автоматизирана кола ви привлича. Донякъде това е разбираемо, но има и друг начин, по който може да бъде погледнато на нещата. За някои шофирането е колкото навик и необходимост, толкова и удоволствие. Удоволствие, което може да бъде отнето от умните коли на бъдещето. Да, автономността има своите плюсове, но от какво ще ни лиши?

1. Какво ще стане с волана?
Нагледали сме се на концептуални автономници без волан и в края на краищата наистина, щом всичко е в "ръцете" на компютри, няма нужда от такъв. Какво обаче ще правим с ръцете си? Ако ви е трудно да си го представите, погледнете нещата по този начин - помислете през какво преминава левият ви крак като се качите от кола с ръчни скорости в автоматик. Същото объркване ще го има и при ръцете. Каквото и да говорим, премахването на волана ще е голяма загуба.

2. Бързите ни рефлекси ще изчезнат
Карате си спокойно и някой пред вас намалява рязко или пък ви засича. Вие умело набивате спирачките и маневрирате, избягвайки инцидента. След като сърцето ви се върне на мястото си, със сигурност ще изпитате и някаква гордост от бързите си реакции. Всичко това ще изчезне при автономните коли. Катастрофите може би също ще се по-малко, което е неоспорим плюс, но развиваните с години рефлекси зад волана ще закърнеят.

3. Край на борбата за зелени вълни
Когато компютрите завладеят управлението на колата, те ще ни отнемат едно от най-големите удоволствия, а именно това да успеем да контролираме така скоростта си, че да хванем зелен светофар след зелен светофар и т.н... Предизвикателството за икономично и плавно каране ще остане в историята, затрито от някакви процесори и кодове.

4. Спонтанните решения на пътя
Ако искам да сляза от магистралата по-рано от предвиденото и по никакъв начин не застрашавам другите на пътя, няма кой да ме спре. В бъдеще и това няма да е релевантно, тъй като спонтанното решение за промяна на маршрута няма да се изразява само в почукване на мигача и завъртане на волана, а ще изисква редакция на въведения маршрут. Край на приключенията. Скука!

5. Сега не е нужно да се зяпате с другите с колата, а после?
Колко често говорите с някой в асансьора? Рядко, нали. Кой знае защо, но разговорите от 5 сантиметра разстояние не са се наложили като норма, ако вторият човек не ви е близък. Колата също не е най-просторното място на планетата, но сега от неловкото втренчване в нечие лице ни спасява фактът, че трябва да гледаме пътя. При автономните коли оправданието отпада.

6. Скачането през предавките
Няма да захващаме спора автоматик или ръчни скорости, но ако обичате шофирането, най-вероятно обожавате и да упражнявате уменията си по плавно превключване на някой криволичещ път, знаейки, че решавате кое кога да се случва. Ще трябва да забравите за играта с ръчката когато колата управлява.

7. Майсторството на паркирането
Виждате го, това е вашето паркомясто. Познавате всичко, всеки милиметър от колата си и знаете как да я завъртите така, че да я прекарате и през ухо на игла. Трябва да се признае, че някои от нас не са такива корифеи на паркирането, но автономните автомобили ще свалят и тази "тежест" от плещите на шофьорите.

8. Колите на бъдещето няма да полагат каучук на асфалта
Пиленето на гуми е дивашко, на неправилното място и хулиганско, но все пак част от забавата зад волана. Освен ако производителите не решат да заложат функцията при самоуправлеямите модели, облаците от пушек са застрашени.

9. Шампионското изпреварване
На магистралата сте и хвърчите със 130 км/ч със семейната кола с има-няма 100 коня. Изведнъж на хоризонта се появява потенциална плячка - я някой Cayenne, я X6-ца. Може би шофьорът му се оглежда за изхода и затова намалява, но той или тя не знае, че във всеки момент ще изгуби състезание, за което дори не подозира. Сваляте предавка, моторът изревава, вие сте Шумахер, вие сте Хакинен, вие сте стрела! Триумфирате без дори да превишавате ограничението. А автономната кола ще прави всичко това без ваше участие.

10. Кефът през завоите
Не одобряваме джигитското шофиране, но истината е, че човек може да се забавлява без да застрашава никого или да нарушава закони. Достатъчни са само планински път с изобилие от завои и желание от страна на водача да мине през всеки един по най-чистия начин. Кеф, няма друга дума.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:48 1
+ 0
- 0
sffsdf24846
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.