25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

13 май в автомобилната и мотоциклетната история

Ето и пребогатата история от света на автомобилите и мотоциклетите, свързана с датата 13 май:

1880: В Менлоу парк, Ню Джърси, Томас Едисън прави първи тест на електрическа железница

1913: роден е Теодор „Тео” Хелфрих (Theodor "Theo" Helfrich), германски автомобилен състезател. Участвал във Формула 1, немските серии Формула 2 и Формула 3, както и в „24 часа на Льо Ман”, където записва второ място през 1952 г.

1946: роден е Жан Рондо (Jean Rondeau), френски автомобилен състезател. И конструктор на спортни автомобили. Интересното тук е, че роденият в Льо Ман пилот, печели едноименната надпревара „24 часа на Льо Ман” през 1980 година, с автомобил, носещ неговото собствено име.

1950: на пистата „Силвърстоун” се провежда първата шампионатна надпревара от Формула 1. „Кралицата на моторните спортове” е наследник на сериите European Grand Prix Motor Racing от 20-те и 30-те години на миналия век. Названието си „формула” възприема от набора правила, изискващи се от участниците в шампионата, като именно Формула 1 е новата състезателна формула за писта, договорена през 1946 година.

Така, през 1950 се провежда първата надпревара от шампионата, а през 1958 се оформя и титлата за конструктори. Национални Формула 1 шампионати е имало в Южна Африка и Великобритания през 60-те и 70-те години на 20 век, както и състезания извън официалния календар, последното от които е проведено през 1983 г.

1958: автомобилът на тогавашния вицепрезидент на САЩ Ричард Никсън е атакуван от гневна тълпа и почти преобърнат по време на визита в Каракас, Венецуела.

1975: умира Ричард Холингсхед (Richard Hollingshead), създател на автомобилното кино. За по-младите, които биха се зачудили какво е това, ще обясним, че става въпрос за открито (лятно) кино, на което хората вместо седалки, са ползвали места, на които да паркират автомобилите си и да гледат някоя хитова лента.

Историята на автокиното е доста странна – майката на Холингсхед била възпълна и се чувствала доста некомфортно в седалките на киносалона. Затова, изобретателят опънал няколко чаршафа между две дървета и прожектирал филми с проектор Kodak. По-късно се сетил да докара автомобил, който спокойно да се настани човек и да гледа, а след това решил, че при по-голям екран и по-голямо място, даден филм ще може да се гледа от много хора с автомобили.

За идеята си, американецът подава патентни документи през 1932 и получава заветния патент през 1936 г. Заедно с инвеститори основава компанията Park-It Theaters, като първото автокино, с площ 400 акра отваря врати през 1933 г. Съоръжението разполага с екран 12:15 метра и двуметрови тонколони.

1980: По време на годишната среща на Chrysler Corporation, акционерите гласуват да се даде място в борда на директорите на Дъглас Фрейзър, председател на синдиката на автомобилните работници в САЩ (United Automobile Workers - UAW). Той става първият синдикален лидер в САЩ, получил директорско място в американска корпорация.

1994: умира Джеймс Дънкан Хамилтън ( James Duncan Hamilton), ирландски автомобилен състезател. Участник и победител в многобройни международни надпревари, сред които и „24 часа на Льо Ман”, където грабва победата през 1953 г.

2012: умира Лий Стюърт Ричардсън, британски спийдуей състезател. ЗУчастник и победител в многобройни надпревари по цяла Европа, Ричардсън загива по време на състезание в Полша.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:21 1
+ 0
- 0
sffsdf11113
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.