29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

15 март в авто-мото историята

Днешният 15 март ще се запомни в автомобилната история ще се запомни със създаването на две от най-големите имена в индустрията – легендарните Rolls Royce (Великобритания) и Moto Guzzi (Италия). Наред с това, обаче, в следващите редове ще ви запознаем и с някои личности, допринесли за развитието на сегмента. 

1906: известната английска компания за производство на луксозни автомобили е основана на тази дата от Чарлс Ролс и Хенри Ройс. Всъщност, това е годината, в която произведеният от Хенри през 1904 първи автомобил влиза в производство. Ролс е силно впечатлен и двамата сключват договор, според който той ще закупи всички автомобили, произведени от Ройс. Така двамата създават компанията Rolls Royce Limited, която след края на Първата световна война започва да се занимава с производството и на самолетни двигатели.

1921: Приятелите Карло Гуци, Джорджо Пароди и Джовани Равели – и тримата ветерани авиатори от Първата световна война, основават компанията за производство на мотоциклети Moto Guzzi. Първоначалните намерения на триото са били Карло да проектира мотоциклет, Пароди да спонсорира начинанието, а с помощта на състезателните си умения, Равели да промотира машината. За съжаление, Равели загива при самолетна катастрофа непосредствено преди да осъществят плана си, като основатели на компанията остават останалите двама другари.

Те не случайно избират и емблемата на италианския производител да бъде именно орелът с разперени криле – символ на тяхната ескадрила през войната. С течение на времето Moto Guzzi се превръща в един от най-силните концерни на световната мотоциклетна сцена, но не толкова заради мащаба на своето производство, а заради иновациите, които въвежда. Сред тях са: първата централна стойка за мотоциклет (на модела Nomad през 1921 г.), усъвършенстване на карданното задвижване (довело до преодоляване на проблема с неравномерното ускорение), първото съвременно задно окачване с единично рамо (модела G.T. – 1928г.), първият 8-цилиндров мотоциклетен двигател и други.

1941: роден е Жан-Луи Лафос (Jean-Louis Lafosse) – френски автомобилен състезател. Най-известен е с участията си в легендарната надпревара „24 часа на Льо Ман”, в която финишира 2ри през 1975-та и 1976-та година. През 1974 г. печели състезание от Европейския Туристически автомобилен шампионат във Валелунга и 4-часовото състезание на Монца същата година. През 1976-та печели сребро в Tourist Trophy. Загива в жесток инцидент по време на надпреварата 24 часа на Льо Ман през 1981-ва, когато неговият автомобил Rondeau M379C е сполетян от технически проблем, който се оказва пагубен за пилота.

1985: роден е Том Чилтън (Tom Chilton) – английски автомобилен състезател. Състезава се в различни серии, като има 93 старта във WTCC, от които 3 победи с отбора на ROAL Motorsport. Също така взима участие в T-Cars сериите и тези на Льо Ман. През 2010 печели титлата в шампионата BTCC Independents’ Trophy.

1990: На тази дата своя дебют прави Ford Explorer. Представител на първото поколение съвременни SUV машини на "Голямата тройка" в началото на 90-те години на миналия век, Explorer става един от бестселърите на Ford почти веднага. Както и спортните автомобили преди това, SUV (Sport Utility Vehicles) стават статусен символ в редица социални кръгове. А именно от тях водят началото си и модерните кросоувъри.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:26 1
+ 0
- 0
sffsdf8354
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.