18 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

21 март в авто-мото историята: поклон пред Айртон Сена

Снимка: Wikipedia

Ето по-важните събития от света на автомобилите и мотоциклетите, случили се на днешната дата 21 март - денят, в който през 1960 година се ражда великият Аертон Сена:

1877: ражда се Морис Ален Фарман (Maurice Alain Farman), англо-френски автомобилен състезател, авиатор и производител на самолети

1913: роден е Джордж Едгар Абекасис (George Edgar Abecassis), английски автомобилен пилот, съосновател на отбора от Формула 1 HWM. Участвал успешно в редица надпревари през 30-те години на миналия век.

1916: роден е Кен Уортън (Ken Wharton), английски автомобилен състезател. Състезавал се в оф-роуд траялни надпревари, хилклаймбинг и рали. Участвал и в 15 старта от Формула 1 през 50-те години.

1960: в Сао Пауло, Бразилия се ражда Айртон Сена да Силва (Ayrton Senna da Silva), пилот от Формула 1, носител на три световни титли, един от най-добрите пилоти в историята на Формула 1.

Като малък Айртон има проблеми с координацията и този факт подтиква баща му да му даде карт с двигател от косачка с мощност от 1 к.с., когато Сена е 4-годишен. Тъй като по закон не може да участва в състезания по картинг, докато не навърши 13, печели първото си състезание на 1 юли 1973 г. Последват шампионски титли в картинга през 1977, 1978, 1979, 1980 и 1981.

През зимата на 1980 г. напуска Бразилия, за да отиде във Великобритания, и до август 1981 г. вече участва в два шампионата — Townsend Thorensen и RAC Формула Форд 1600. Тъй като баща му го кара да се откаже от автомобилните спортове, той е принуден да търси спонсори, но тази му идея се проваля и през октомври обявява оттеглянето си. Завръща се обратно в Бразилия, където за кратко опитва да се занимава със строителната фирма на баща си. Там желанието му да се състезава става още по-силно и след като баща му му дава възможност за избор, Сена избира автомобилните спортове.

През февруари 1982 г. той вече се състезава в европейския шампионат, както и в шампионата Pace Petroleum. През 1983 г. се състезава в британската Формула 3 и от 21 състезания, Сена има 13 победи, 15 първи позиции и титла.

Дебютът му във Формула 1 е през 1984 г. с екипа на Толеман. Първият сезон е доста успешен както за самия него така и за Толеман. Качва се три пъти на подиума в Монако, Великобритания и Португалия, като състезанието в Монако е спряно заради силен дъжд и много хора казват, че ако състезанието не е било спряно Сена е могъл да го спечели. В крайна сметка бъдещият съотборник на Сена в Макларън - французинът Ален Прост печели състезанието.

През 1985 г. е пилот на Лотус, с който взема 7 първи позиции и 2 победи — в Португалия и Белгия. През 1986 г. има 8 първи позиции и две спечелени състезания — в Испания и САЩ. През 1987 г. достига до 3-то място в генералното класиране, но вече води преговори за преминаването си в Макларън-Хонда през следващия сезон. Там съотборник му е световният шампион Ален Прост, с когото още от началото не са в добри отношения. Въпреки това Сена успява да спечели 13 първи позиции, 8 Големи награди и да вземе първата си титла във Формула 1. Последното му състезание за Макларън през 1993 г. ги прави най-успешния отбор с актив от 104 победи, но Сена вече търси нов екип и се договаря за преместване в Уилямс.

Въпреки че автомобилът на Уилямс в началото на 1994 г. е далеч от перфектния състезателен болид, той взема първи позиции не само в Бразилия и Япония, а също и в Италия. Сена води и рестартираното състезание в Сан Марино, когато неговият FW16B получава повреда, не променя посоката си на движение на влизане в завоя Тамбурело и се удря в бетонната стена край него. Айртон получава сериозна мозъчна травма, изпада в кома, а няколко часа по-късно, след като е установено, че липсва мозъчна дейност, семейството му разрешава да бъдат спрени животоподдържащите системи. Информацията за обстоятелствата около смъртта му е много бедна, но въпреки това безспорен факт е, че причината за смъртта на пилота е фаталната рана в областта на дясната вежда, причинена от пробилия каската носач от предното окачване, счупен следствие на сблъсъка с бетонната стена. Причината за повредата, довела до невъзможността на автомобила да завие преди фаталния сблъсък, и до днес е спорна. В последното си състезание Сена е взел в болида си австрийския флаг с цел при евентуална победа на финала да го развее в памет на загиналия предишния ден австрийски пилот Роланд Ратценбергер.

Айртон Сена е избран за най-великия пилот във Формула 1 за всички времена от 217 бивши и настоящи състезатели във Формула 1. Анкетата е проведена от британското списание „Autosport” през 2009 г.

1963: В Лондон започват тестове на първите метро влакове без водачи. Между три от станциите на подземната железница, автоматичните влакове се придвижват чрез сигнали от сложна система, изпращаща кодирани електрически импулси от релсите, които карат влаковете да тръгват, ускоряват, намаляват и спират.

1982: роден е Колин Хенри Търкингтън (Colin Henry Turkington), северноирландски автомобиле нсъстезател. Участва в British Touring Car Championship, World Touring Car Championship и Scandinavian Touring Car Championship.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:26 1
+ 0
- 0
sffsdf8705
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.