20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

23 март в авто-мото историята

Ето по-важните и интересни събития от света на автомобилите и мотоциклетите, случили се на 23 март:

1909: Вилхелм и Карл Майбах (Wilhelm and Karl Maybach) създават компанията Luftfahrzeug-Motoren GmbH в Бисинген, Германия, произвеждаща двигатели. През 1921 г. подразделението Maybach Motoren-Werke, произвеждало едноименните луксозни автомобили.

1921: роден е Доналд Кембъл (Donald Campbell) - английски автомобилен състезател. Той става известен с това, че подобрява 8 пъти световния рекорд за скорост на вода и земя през 1950 и 1960. Става единственият човек, поставил едновременно рекорд на вода и земя в една година (1964).

1937: Ражда се още един рекордьор – Крейг Брийдлъв (Craig Breedlove). Американецът се запалва по драг състезанията още като тинейджър. Той е първият човек в света, постигнал скорост от 800 км/ч (500 мили/часа) и 970 км/ч (600 мили/час). За рекордите си използва серия от автомобили с реактивни двигатели, наречени Spirit of America.

1956: Studebaker-Packard Corporation спира преговорите за сливане с Ford Motor Company и започва такива с Curtiss-Wright Corporation. Самата корпорация Studebaker-Packard е резултат от сливането на по-големия автопроизводител с малката и успешна компания Packard. След Втората световна война, оцеляването на независимите автомобилни фирми е много трудно, тъй като не могат да се преборят с производствените възможности на "Голямата тройка" Ford / GM / Chrysler. В крайна сметка, сделката с Curstiss-Wright става факт, но новата компания така и не успява да оцелее до наши дни.

1973: роден е Вилм Ейкманс - белгийски автомобилен състезател. Той започва кариерата си в световния картинг шампионат, след което до 2003 тества прототипни автомобили. През 1994 и 1995 участва във Formula 3000. По-късно взима участие в Indianapolis 500, завършвайки на 23то място.

1981: родена е Ерик Крокър - американска автомобилна състезателка. От 1993 до 1996 г. е шампион на Америка в сериите Quarter Midgets of America North East Regional. През 2003-та получава наградата “дебютант на годината”. След това се състезава в NASCAR XFinity Series, като най-доброто й класиране до момента е 67-мо място.

1986: роден е Андреа Довициозо - един от най-добрите италиански мотоциклетни състезатели. Печели титлата в 125 сс с отбора на Ducati през 2004 година. През 2008 Довициозо преминава в клас MotoGP. Именно първото му състезание в “кралския” клас Гран при на Катар ще остане в историята като едно от най-запомнящите се. Тогава италианецът печели четвъртото място със здрава битка до самия финал с Валентино Роси, когото успява да изпревари в последните метри.

2006: Ford Motor Corporation - вторият най-голям производител на автомобили в света по онова време, обявява, че ще уволни 25000 - 30000 работници до 2012


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.