19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

24 май в автомобилната и мотоциклетната история

Ето и по-важните събития от автомобилната и мотоциклетната история, белязали датата 24 май:

1899: първият обществен гараж и сервиз за автомобили отваря врати в Бостън. Негов собственик е W.T. McCollough, а гаражът е наречен Back Bay Cycle and Motor Company, която започва да действа като фирма за "наем, продажба, ремонт и съхранение на автомобили"

1903: Марсел Рено (Marcel Renault) и неговият механик загиват в катастрофа по време на състезанието Париж - Мадрид. След още една смъртоносна катастрофа надпреварата е прекратена още на първия етап Париж - Бордо, което слага край на състезанията от град до град.

1938: Карл Макгий (Carl Magee) получава първия патент за "паркиране срещу заплащане с монети". Или казано иначе, за все още популярните в САЩ и други страни автомати за паркиране, при които се слага определена сума за определен престой.

1980: роден е Питър Холмс (Peter Holmes) - австралийски мотоциклетен състезател. Състезава се в клас 125 сс с Honda.

1986: роден е Франс Ашенбренер (Frans Aschenbrener) - германски мотоциклетен състезател.

1987: Великият автомобилен състезател Ал Ънсер (Al Unser) печели своята четвърта титла в Indianapolis 500, карайки автомобил March-Cosworth. На 47 години и 360 дни, Ал става най-възрастният пилот, печелил титла в надпреварата.

1990: роден е Джоуи Логано (Joey Logano) - американски автомобилен състезател, който в момента се състезава в сериите NASCAR с Ford Fussion

1991: дългоочакваният филм „Телма и Луиз” (Thelma and Louise) прави дебют на големия екран. Особено силна е сцената, при която двете героини се хвърлят в пропастта на Геанд каньон с Ford Thunderbird от 1966 г.

2010: Приключва историята на оф-роуд автомобилите Hummer. Корените на Хамър могат да се открият в края на 70-те години на миналия век, когато американската армия обявява конкурс за многоцелеви военен джип - “High Mobility Multi-Purpose Wheeled Vehicle” или HMMWV (което се произнасяло като Humvee - Хъмви). AM General създават опитния образец, който е одобрен, а нанегова база по-късно се появява и цивилният Hummer H1. Следват моделите Н2 и Н3, но с годините продажбите намаляват силно и в крайна сметка мачо-джипката отива в историята.

2015: един от най-добрите млади български състезатели по мотокрос Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ) печели първата си победа в клас МХ2 в Гран при на Хасково след здрава битка с друг роден пилот - Любомир Васев от Левски.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:20 1
+ 0
- 0
sffsdf11492
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.