26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

5 неща, които да НЕ правите зад волана на турбо кола (Видео)

Дните, в които трябваше да бъдеш професионален пилот, за да контролираш спортен турбо автомобил (например първото Porsche 911 Turbo), отминаха отдавна. Автомобилните производители вече правят колите така, че същите да могат да бъдат управлявани и от нормални шофьори. При това бързо, безопасно и сигурно.

Въпреки това, има неща, които са специфични при управлението на турбо автомобил. И тук се намесва небезизвестният влогър Джейсън Фенске от Engineering Explained поредицата в YouTube, който ни разкрива тайните в ново видео.

Някои от съветите му са очевидни, но други изискват повече внимание. Това са 5-те неща, които не трябва да правите зад волана на автомобил с турбо двигател.

1. Не вдигайте високи обороти, преди двигателят да е достигнал оптимална работна температура. Това е особено важно, защото маслото от двигателя смазва и турбокомпресора, а освен това се грижи и за неговото охлаждане. Когато маслото е студено, то е по-гъсто, съответно циркулира през системата по-бавно, от което се влошава мазането на двигателя и турбината.

2. След по-динамично шофиране на турбо кола никога не изключвайте двигагателя веднага, за да се избегне появата на високи температурни разлики в маслото, което води до разрушаване на структурата му и влошаване на качествата му. Освен това, по този начин ще позволите на турбината да се охлади по-добре.

3. Никога не давайте газ на висока предавка при ниски обороти, защото това води до инжектиране на по-голямо количество гориво в двигателя, а същевременно турбината не може да смогне да достави достатъчно количество въздух, от което двигателят започва да работи с твърде богата смес, което пък може да доведе със себе си куп неприятности в дългосрочен план.

4. Винаги използвайте високооктаново гориво. Колкото по-качествено е горивото, толкова по-малък е риска от детонации в двигателя, съответно толкова по-дълъг ще бъде животът му. Това важи в особено голяма степен за турбо автомобилите, които са най-чувствителни към горивото.

5. Никога не натискайте педала на газта до долу в завой. Разгръщането на въртящия момент при турбо колите се случва много по-“грубо“, отколкото при атмосферните машини. Така, може да влезете в завоя с налични 150 Нм, а след като натиснете педала до долу, турбината да навакса и да увеличи стойността за секунда до 400 Нм, което е опасно. При автомобил с предно предаване това би означавало мигновено недозавиване, при тези със задно – мигновено презавиване, а колите с 4х4 просто ще се опитат да напуснат завоя по диагонал. Все неща, които не искате да ви се случват.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:14 1
+ 0
- 0
sffsdf14175
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.