26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

64-годишен със световен рекорд за... обикаляне по кръгово кръстовище

Странното постижение в настоящия материал може да се опише като може би единствения световен рекорд, постигнат със стар кабриолет Volkswagen от 1987 година. Всичко започнало с пропусната отбивка на кръгово: 64-годишният софтуерен специалист Орън Сандс от американския град Кармел, Индиана, се объркал на прибиране от работа. След като изпуснал отбивката си на едно кръгово кръстовище, Орън бил принуден да завърти второ кръгче.

Макар и притеснен от постъпката си, той скоро осъзнал, че никой наоколо не обърнал внимание, не му бипнал, светнал или въобще обърнал внимание. "Осъзнах, че ако мина още веднъж, всеки отново щеше да си чака или да се е вмъкнал без проблем", заявява героят на статията пред вестник Indystar.

Така, американецът решил да постави един доста странен рекорд. Още повече, че местните власти приели идеята му с въодушевление. Лично кметът на Кармел Джим Брейнърд, радетел за кръгови кръстовища, му помогнал да тества идеята си, като двамата покарали десетина минути по кръгово. След като поговорили за трафика, шофирането и, разбира се, кръговите кръстовища, кметът заявил, че опитът за рекорд е доказателство за сигурността на този тип съоръжения, които са и най-бюджетното решение за справяне с трафика в градовете.

С официалната благословия на властите, Орън Сандс започнал своето пътешествие в кръг. В деня на опита, Сандс сложил две камери GoPro на автомобила си - една на огледалото за обратно виждане и една на облегалките на задните седалки, за да се вижда предницата. Избрал същото кръгово, на което се объркал, тъй като било по-скоро овално, а и имало две ленти и нямало да пречи особено на трафика.

В опита си за постигане на световен рекорд за RecordSetter (организация, алтернативна на книгата на "Гинес"), Сандс шофирал своя стар кабриолет в продължение на 3 часа и 34 минути. "Смятам, че и 5 минути щяха да са достатъчни като за първи такъв рекорд, но пък така следващият кандидат-рекордьор ще трябва да се потруди", заявява гордо Орън.

За времето, прекарано в кръгчета, американецът изминал около 65 мили (близо 105 км) и изхарчил около четвърт резервоар с гориво. По време на изпитанието, няколко приятели на софтуерния специалист се присъединили към него и също завъртели по няколко обиколки с автомобилите си.

Сандс изпратил записа от постижението си на RecordSetter, чиито шеф Дан Ролман заявил, че това е първото подобно кандидатстване, отварящо изцяло нов раздел за постижения. Така на ентусиаста била връчена грамота за "най-дълго време, прекарано в шофиране по кръгово кръстовище" с точно време от 3 часа, 34 минути, 33 секунди и 24 стотни.

Сандс все още не е изпратил видеото си на представител на "Книгата на Гинес" тъй като твърди, че все пак направил рекорда по-скоро за забавление.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.