27 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Експедиция - мечта: от най-северната до най-южната кръчма в света с TVR

В последно време четем и гледаме за какви ли не пътешествия, кое от кое по-екзотично и с какви ли не цели. Но експедицията Pub2Pub определено е сред тези, които направо ни разбиха представите за приключение.

И как не - става въпрос за 7-месечно пътуване по 36 000 км маршрут през 3 континента, започващо от най-северно разположения бар в света, до най-южният такъв. Кратко и ясно! И още по-интересното, зад волана на стар и рядък TVR Chimaera, наречен Кермит.

Идеята е на британеца Бен Куумбс (Ben Coombs) от Плимут който решава да подкара колата си на епично пътуване от най-северно разположения бар в света, намиращ се на замръзнал норвежки остров, до бирария в най-южната част на Чили. Куумб потегля със своя TVR Chimaera от 1992 година, задвижван от 4-литров V8, познат ни и от различни модели на Land Rover. Това означава, че британецът е бил сигурен в намирането на резервн ичасти, а комфортното окачване на "турер версията" с дълга база на модела Griffith, би трябвало да се справи и с по-лошите пътища по маршрута.

Отправната точка на Бен било руското поселище Пирамида, намиращо се на норвежкия архипелаг Свалбард. Селцето е било основано от шведите, които добивали въглища в района, но през 1927 година е продадено на Съветския съюз. Запустяло с годините, Пирамида сега има едва четирима постоянни обитатели, живеещи в хотел "Тюлпан", който приема туристи. И тъй като хотвлът има бар, Пирамида може да се похвали с кръчамата, разположена в най-отдалечения север на земята.

Сигурни сме, че колата на Бен Куумбс е първият и единствен TVR, паркирал някога пред хотела в Пирамида. Но както и да е, след може би няколко водки и нощувка за изтрезняване, британецът се отправил на юг - през Европа, след което с кораб достигнал до Ню Йорк.

На американска земя, Кермит и Бен се отправили към Калифорния, след което влзезли в Мексико. Там, зеленият TVR попаднал на някои офроуд секции от маршрута, които преодолял. След това британецът и неговата машина се озовали в Никарагуа, където бил извършен и единственият по-сериозен ремонт по колата - смяна на съединител.

Преодолявайки Централна Америка, TVR-ът отново бил транспортиран с кораб от Панама до Колумбия. Следвали към 13 000 километра през Еквадор, Перу, Чили и Аржентина. От Аржентина, отново с кораб, експедицията достигнала до Порт Уилямс - чилийско селце на остров Наварино, в подстъпите на Антарктика. И тъй като Порт уилямс се счита за най-южното населено място на планетата, най-южни са и кръчмите в него. Мисията била изпълнена успешно и Бен вдигнал чаша бира за успеха. Или пък няколко чаши, не знаем...

Разгледайте снимки от епичното пътуване в галерията над статията или тук: http://auto.offnews.bg/image/Pub-to-Pub-expedition_20287.html#ad-image-0Рейтинг :
09.09 2023 в 05:22 3
+ 0
- 0
sffsdf30903
+ 0
- 1
Няма.
Бутилките тежат, кашоните цигари се мокрят - никой не ги кара в бакалницата.
Ако ти лично, не се беше правил на модератор непотребно - щеше да имаш достъп до моят архив. Снимки от Северът, разбира се, но и няколко от Антарктида. Не като социално-мрежовите.
+ 1
- 1
Кръчми определено има и на Антарктида.
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.