28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Ето какво става, ако заредите дизелова кола с бензин

На всеки може да му се случи да се обърка на колонката, било то на служител на бензиностанция или собственика на колата, и да сбрка горивото. Грешката не е само изключително злепоставяща, но и не е особено полезна за колата. Заради размера на пистолетите за гориво да се сипе дизел в бензинова кола е почти невъзможно, но обратното не е никак трудно. 

Знаете, че бензиновите и дизеловите двигатели работят различно - докато при нафтата се разчита на високата компресия за възпламеняване на горивото, бензинът се пали от свещ в горната мъртва точка на движението на буталата. Течностите просто реагират различно на нагряване. Бензинът се изпарява и възпламенява сравнително лесно, а дизелът изобщо не реагира с такава готовност дори на открит огън.

Тогава какво се случва когато двете горива се смесят? Това ни показва потребител на YouTube, въоръжен буркан и по малко от двете горива. Вдъхновен от грешка на приятел, той забърква смес дизел и бензин в съотношение 90-10. Експериментът показва, че дори при сравнително ниска концентрация на бензин, получената течност е летлива и се възпламенява с лекота. Нещо, което не би трябвало да се случва в двигател на нафта. 

Разбира се, има и други последици от объркването на горивото. Дизелът има и функция на лубрикант за горивната система. Бензинът от своя страна не може да свърши същото и ето защо грешното зареждане може да доведе до преждевременно износване на компоненти. 

Все пак подобни гафове ще продължават да се случват и за ваше успокоение трябва да отбележим, че неправилната течност няма моментално да унищожи колата. Ако се усетите навреме, едно източване и зареждане с чисто гориво ще свърши работа. 



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:51 5
+ 0
- 0
sffsdf23249

Рейтинг :
03.02 2020 в 03:09 4
+ 4
- 3
Здравейте моля за вашето мнение

Автомобила TDI

Имах 10лт нафта
И презаредих но с 20лт бензин
Потеглих и постепенно губише мощност
И много трудно палише

И презаредих и общото количество е 20лт бензин
И 30лт дизел

Сега пали по добре върви но не е както преди
Ако продължа да я карам ще бъде ли проблем
И какво може да се повредо

Рейтинг :
23.04 2019 в 20:07 3
+ 2
- 4
Точно преди седмица сипах бензин в дизела. Докато се усетя имаше седем литра вътре. Започнах да търся из нета за такива случаи и решения. Много за и против имаше. Но нямах никакво време,да се занимавам с източване и промиване. Сипах още 30 литра дизел и потеглих на риск. Единственото нещо,което се случи в последствие беше,че в следващите няколко дена не палеше от първия път. След половината микс изгорен сложих още двадесет литра и колата си влезна в обичайния режим. Тя е Сеат Алтеа 1.9 TDI 2006г.
+ 8
- 6
Какъв късметлия е тоя - ако тоя джам се беше пукнал от температурата както често става, щеше да има приключение.
+ 25
- 8
Цялата зима слагах бензин в резервоара на дъртите си 124-ки в същото съотношение и си джиткахме с жената,не ни спряха колите,маторите мъркат,маслото не мърда,парното е супер,от ауспуха не излизат сажди и т.н.Карайте верните коли!!!
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.