28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Subaru Impreza прелетя по писта за бобслей в Швейцария

Ако сте гледали деведесетарския филм “Леден болид” за ямайския отбор по бобслей, вече знаете как някой изглежда не на място на леда. Subaru обаче искат да надскочат лентата като сложат на леда не неподготвени спортисти, а цяла Impreza STI. 

За целта обаче им трябвала и подкрепа от властите на някой град с такова съоръжение. Изненадващо, но кметът на Сен Мориц в Швейцария се навил и така малко преди Коледа Subaru получили зелена светлина за подготовка на каскадата. Мястото на шоуто е първата официална писта за бобслей в света, която добива този статут през 1904 г. Трасето с дължина 1,7 км се спуска от около 1800 метра до 130 метра надморска височина, а при спускането по него конвенционалните спортисти развиват около 130 км/ч.

Така, с даденото позволение британците от Prodrive, които са взеизвестни с работата си върху състезателни Subaru-та, имали само две седмици, за да грабнат един от автомобилите си за остров Ман и да го вкарат във форма за каскадата. 

Както можете да видите от снимките в галерията по-горе, колата е преминала през значителни модификации. За да мине през всички виражи, окачването е 50% по-твърдо от това, което се използва на о-в Ман. Необходимо е било и допълнително подсилване на купето, за да не се усуче при светкавичните преходи от движение на равно, към такова по стените на пистата. Резервоарът пък е заменен от горивна клетка с обем под 10 литра, поставена в багажника. А гумите? Те са напомпени до пръсване и осеяни с 400 волфрамов-карбидни шипове с дължина 7 мм. За всеки случай всички стъкла на колата са сменени с тънък плексиглас, захванат с минимално количество лепило, за да може каскадьорът зад волана да изскочи навреме, ако нещата се объркат.  

Като споменахме каскадьора, това е трикратният британски рали шампион Марк Хигинс, който освен това е служил като каскадьор за големи ленти като такива от поредицата "Бързи и яростни", филми за Джейс Бонд и прочие. Той обаче признава, че този трик е съвсем нов и плашещ. Един от първите му пробези, завършил с удар, доказва колкото трудна за изпълнение е каскадата. 

Road&Track

Още чакаме видеото, но докато то пристигне, можете да погледате какво са сътворили Subaru и какво са наснимали Road&Track. 



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:53 1
+ 0
- 0
sffsdf22391
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.