19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Ръчни или автоматични хъбове за вашия джип?

Модерните 4х4 автомобили са оборудвани с най-различни системи за задвижване на четирите колела, но голяма част от по-старите и по-корави машини, наричани "истински офроудъри" разчитат на хъбове, за да предават двигателно усилие към предните колела. Начините са с автоматични или ръчни хъбове, пишат нашите партньори от OFFroadshop.BG.

Най-точното определение всъщност е "главини за свободен ход". Та въпросните главини са възникнали като продукт, за да може болшинството 4х4 модели на пазара да бъдат по-икономични и да покриват по-добри стандарти за вредни емисии. Освен това плюсът на този вид предаване на двигателно усилие е, че е надеждно и по нищо не отстъпва на "full-time" 4х4-система (Discovery I и II, например). 

Ръчните хъбове се управляват от водача посредством завъртане на селектор и активирането им. Този тип хъбове имат както плюсове, така и минуси. Минусът е, че водачът трябва да спре, за да ги заключи или отключи. Плюсът е, че при декативирани хъбове автомобилът остава на задно предаване, когато са нужни повече маневри с тежко ремарке, а употребата на бавни предавки би пожалила съединителя при маневрирането.

4х4 автомобилите, обаче, нашумяха и всеки конструктор започна да предлага все повече и повече глезотии при оборудването им. Една от тях е автоматичният хъб. Той има задачата да се самоактивира, когато водачът пусне двигателно усилие към предния мост през раздатката. Всеки един автоматичен хъб има един начин на работа, независимо какъв джип имате. Повечето от тях са здрави, надеждни и могат да надживеят автомобила, стига да се поддържат добре.

Автоматичните хъбове работят на принципа на относителното движение. При него главна роля играят полуоската, хъба и намиращ се в него пружинен механизъм, който освобождава или зацепва. Ако полуоската превърти няколко градуса в определена посока, тя натяга пружината, която пък заключва главината. Това се случва винаги, тоест има ли двигателно усилие, преминаващо през предния диференциал и въртящо полуоските, главините автоматично се заключват. Това важи както при движение напред, така и назад. В момента, в който вече не преминава двигателно усилие към предния диференциал (обратно в режим 4х2) или автомобилът е спрял, пружината връща заключващия механизъм на хъба обратно в неутрална позиция. Много хора смятат, че ако спускат баир, автоматичните главини изпадат в неутрална позиция, но това е грешно твърдение. Както автомобилът може да бъде задвижван от двигателно усилие, така и инерцията може да бъде предавана към двигателя.

Автоматичните хъбове имат един проблем. Ако не са коректно поддържани и експлоатирани, могат да се предадат в най-неподходящия момент. Правилната употреба е доста проста, но изисква малко технически познания. Накратко ако вашият джип е с автоматични хъбове, при изключването (освобождаването им) трябва да преминете в режим 4х2 и да върнете автомобила метър назад. Защо трябва да го правите? Ако главината е заключена и е под товар, пружината няма да има достатъчно напрежение, за да разкачи куплиращите елементи. Връщайки метър назад си гарантирате, че освобождавате товара (напрежението) и полуоската може да се превърти до градусите, където автоматичният хъб не е заключен.

Лошо поддържаните главини страдат и от други проблеми: нормалните за експлоатацията наслоявания на кал, пясък и друг вид абразиви биха ограничили или затруднили активирането и освобождаването на автоматичните хъбове, а влагата и водата биха предизвикали корозия. Когато корозират, компонентите в хъба отслабват. Така например пружината вече не толкова натегната а дори може да се счупи. Това означава, че автоматичният хъб на практика е счупен и трябва да бъде заменен. Студената вода и студът като цяло пък могат да обледят механизма в главината, но зимната експлоатация е небрежен проблем, тъй като около колелото се генерира температура от спирачките, която ще размрази ледения филм и главината ще продължи да работи коректно.

Ето защо дори автоматичните главини трябва да бъдат поддържани. Това е като да сменяте масло и филтри, но по-скоро процедурата трябва да е сезонна. Под процедурата имаме предвид, че не ви трябват кой знае каква подготовка, а просто базови инструменти и смазка. Някои собственици на джипове с автоматични хъбове ги "опаковат" за зимата в малки наелонови торби, което със сигурност не е грешка. При демонтажа на автоматичните хъбове не забравяйте, че лагерът на главината използва същата грес, която ще видите по задната част на хъба.

Колкото до ръчните хъбове - те не се нуждаят от много внимание. Добро почистване и смазка в края на всеки активен сезон им е напълно достатъчно.

За идните зимни месеци ви пожелаваме приятни оф-роуд изживявания и коректно работещо 4х4! А ръчни хъбове за вашия джип може да поръчате от нашите приятели в OFFRoadshop.BG.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:17 1
+ 0
- 0
sffsdf33819
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.