19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Трябват ли ни зимни гуми, ако сме с 4x4 (видео)

Дали ни трябват зимни гуми, ако автомобилът ни е със задвижване на четирите колела? Този спор е стар, колкото автомобила... Лично според нас е добре да се съобразим със сезонните условия дори и да сме с 8х8 машина. Естествено, някои ще ни оспорят, а коравите офроудъри ще викнат, че МТ / АТ гумите с голям грайфер са абсолютно достатъчни.

Но извън казуса за "истинските 4х4", все пак нека обърнем внимание на хората със SUV машини, които да помислят по темата и да направят правилен и безопасен избор. От Tyre Reviews са направили едно идеално филмче, което обяснява доста нагледно разликата в поведението на кола със зимни гуми и такава без.

За демонстрация са използвани два кросоувъра BMW X1. Първият, означен "winter" (зима), който е обут със зимни гуми Goodyear Ultragrip Performance Gen-1, като е със задвижване само на предните колела. Другият, кръстен "summer" (лято), е с 4х4 задвижване, но с летни гуми Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3. И двата автомобила са подложени на различни изпитания в снега, като се надяваме те да сложат край на спора по темата.

Първият тест е ускорение от 0 до 50 км/ч (31 мили в час) и спиране до покой. След това SUV-четата се борят с изкачване и спускане на снежен наклон. Третият тест подлага колите на екстремни маневри, докато се движат със скорост между 33 и 43 км/ч. А за финал, двата Х1 се пускат по снежна писта, за да се види кой е по-бърз и с по-добро управление.

Дали е достатъчно да имате добра 4х4 система или автомобил с един задвижващ мост, но с хубави гуми може да се справи по-добре в снега? Вижте сами:



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:17 3
+ 0
- 0
sffsdf33775
+ 4
- 2
Абе колега, то е така ама. Знаеш ли колко често возя такива ?! И повечето неопитни шпофьори ?! При карането с летни гуми риска от грешка е голям, а липсата на опит прави шанса да стане проблем огромен... Добре, разбирам повечето нямат пари да си позволят гуми и то нови от висок клас, но минимум да си носятя вериги или най-новото точно идеално за каране в сняг и евтино са едни странни приспособления, все едно обличаш гумата. Другото поне 2 зимни да имат, в такъв случай приятелите им с повече пари да проявят разбиране и да им помогнат там със 150 лв заем да си скупят и сложат две гуми минимум... Или алтернативен транспорт, ако ходенето им до работа няма такъв, трябва да се съобразят. Така ТЕ няма да си създават излишни главоболия, няма да създават и на други хора главоболия.





Пътна помощ - https://roadhelp.bg
+ 7
- 1
Е то е очеизвадно, че трябват. Надали всеки който кара кола със летни гуми през зимата не е на ясно с това. Но е и наясно, че не може да си ги позволи. Една от тия в клипа сигурно струва три стотака....







https://gazserviz.net
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.