29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Вредно ли е използването на двигателя за спиране? (видео)

Добрите шофьори използват двигателя, за да дадат почивка на спирачките, особено в ситуации на спискания по стръмен склон. Често се появяват хора, които твърдят, че спирането с помощта на агрегата е вредно и опасно за него. Това обаче не само, че не е вярно, но е и точно обратното. И няма по-подходящ човек, който да го обясни, от Джейсън Фенски.

Какво точно се случва, когато използвате двигателя за намаляване на скоростта, а не спирачките? Когато включите на по-долна предавка и махнете крака от газта, клапата се затваря и подаването на гориво спира. Това съдара вакуум, защото двигателят опитва да вкара въздух за сместта, но там я няма вече основната съставка - гиривото.

Това кара двигателя да намали оборотите, а с тях и въртенето на колелата, без да се използват спирачки. Но по този начин не се натоварва трансмисията, нито се изразходва гориво.

Както вече казахме, използването на двигателната спирачка при спускане е основна техника, ако не искате бързо да се окажете с прегрели и неработещи спирачки. Същото важи и за зимни условия. Двигателят много по-бавно и плавно ще намали скоростта, отколкото това ще сторят накладките и дисковете, а по този начин ще се предпазите от поднасяне.

Но това са само някои от предимствата на тази техника. Останалите ще научите от Джейсън.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:28 4
+ 0
- 0
sffsdf28383
+ 0
- 0
Всички "цивилни" карбуратори произведени след 1985г (включително съветските) и всички без изключение инжекционни системи спират напълно подаването на гориво при спиране с двигател.

При дизелите е и от по-рано.
nicora
Рейтинг : 8505
19.09 2017 в 16:24 2
+ 3
- 6
и това че не горяло гориво пак не е абсолютно точно....

при бензиновия инжекцион или карбуратор, горивото намалява драстично но не спира да се подава....
+ 7
- 3
Това за не-натоварването на трансмисията е малко условно. Натоварват се гърбовете на зъбите и срещуположните страни на лагерите. И не си представям как ще направят лагер който да е различно здрав от двете страни, нито зъб с циментация само от едната страна, ама все на някой може да му хрумне как да спести 0.2 цента от цялата кола.

Ама трансмисията си се товари колкото и при пътуване.

От друга страна, особено при по-тежки машини, спирането с двигател е единствен начин да спуснеш наклона и долу машината да е все още изправна. Има и двигатели със специален режим за спиране който не само изключва горивото, но и променя газоразпределението.

От трета страна по-съвременните коли при спиране с двигател превключват доста от второстепенните агрегати в по-агресивен режим (генератор, климатик, охлаждане) и така спестяват енергия, която иначе биха взели от двигателя.
 
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.