25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Защо километражът показва повече, отколкото можете да вдигнете

Замисляли ли сте се защо километражът на автомобила Ви е разграфен до по-висока скорост, отколкото може да вдигне машината? Това изглежда нелогично и дори безмислено, но пък е доста любопитно какво стои зад това решение на производителя. А причините са няколко.

Първата е доста тривиална - чист маркетингов ход. Автомобилните производители разчитат на влечението на клиентите си към скоростта. Искат, когато човек седне зад волана, да има усещането, че колата му е много бърза, поглеждайки километража. Този психологичен трик явно има ефект, защото се прилага практически от всички. През 2012 година например новите модели на Ford Fusion и Chevrolet Malibu за САЩ се появиха с километражи, показващи до 257 км/ч (160 мили в час). Това са семейни автомобили и нито един от двата не може да се движи със повече от 190 км/ч.

Втората причина е логична. Не всички модели се сдобиват със специални километражи. Много често няколко модела в гамата на дадена марка използват едно и също инструментално табло, но имат различни възможности от гледна точка на максималната скорост. Възможно е дори един и също модел да има различна максимална скорост за различните пазари. В Европа например има места без ограничение - някои от магистралите в Германия, каквито практически няма на други места по света. От гледна точка на икономичността обаче производителите не считат за нужно да създават различен километраж за всяка една модификация.

Още по-интересното е, че има дори хора и организации, които се борят именно с този маркетингов трик. Според тях показващите твърде високи стойности километражи са мотиватор, особено за младите шофьори, да натискат по-здраво педала на газта. Интересно е как тази борба се развива в САЩ, където в средата на 80-те години е приет закон, според който километражът не може да показва повече от 85 мили в час (136 км/ч), колкото е максимално разрешената скорост по най-бързите пътища.

Реакцията на автомобилната индустрия е повече от остра. Някои от компаниите дори оставят допълнително разграфяване на километражите без цифри на него, за да заобиколят наредбата. В крайна сметка тя се задържа само три години, преди да бъде отменена, но и днес има автомобили от този период, който са с "малкия" километраж.

В същото време властите не желаят нова конфронтация с автомобилната индустрия и за момента не предвиждат насилствено намаляване на километражите. Предтекстът в САЩ е, че няма точни данни, които да показват, че това води до повече инциденти. Така че, ако искате да знаете колко може да вдигне колата Ви, по-добре прегледайте техническото ръководство и не се доверявайте на километража. Това не е покана да го напълните докрай.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:39 3
+ 0
- 0
sffsdf26538

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:32 2
+ 0
- 0
sffsdf26538

Рейтинг :
24.06 2017 в 17:12 1
+ 0
- 1
Журналистченца,

Освен, че статиите Ви обикновенно са пълни с правописни грешки, виждам и, че не можете да смятате. Как точно изчислихте, че 120 мл/ч. са равни на 257км/ч. ?! Излагате се.

Да се стягате и стига сте правили директни преводи с "Google translate".

Много поздрави и на главния редактор.
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.