28 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Lada се завръща по руските пътища - по необходимост

Възможности за покупки на Porsche или Lexus в Русия вече няма - потребителите по необходимост са обръщат към местните марки

Руската икономика е във все по-тежко състояние, а състоянието на автомобилната индустрия е показателно за влошаването на ситуацията. Един поглед под капака на колата ви казва всичко, което трябва да знаете, пише "Бизнес инсайдър", цитиран от "Дойче Веле".

За второто тримесечие на годината излишъкът по текущата сметка на Русия възлиза на 5,4 милиарда долара, пише Yahoo Finance. Това представлява спад с 93 процента в сравнение с рекордните 76,7 милиарда долара за същия период на миналата година, сочат данни на Руската централна банка. Ситуацията свидетелства за тежкия удар, който западните икономически санкции са нанесли на страната.

Автомобили просто не се търсят

Едва ли е изненада, че руската икономика далеч не се развива толкова добре, колкото твърдят официалните данни на Москва, но автомобилната индустрия на страната е преживяла истински срив след началото на войната в Украйна. "Бизнес инсайдър" цитира данни, според които продажбите на коли в Русия възлизат едва на около една четвърт от онези преди войната.

Намаляващите продажби на коли и драматичната промяна в моделите, които се купуват, говорят за общото икономическо състояние, както и за низходящата спирала, чийто край не се вижда, коментира "Бизнес инсайдър".

Преди инвазията всеки месец в Русия са се продавали по около 100 000 автомобила. "Руснаците просто купуват по-малко автомобили - не харчат пари", казва изследователят от Йейл Стивън Тиан.

Ръст в пазарния дял на руските и китайски коли

В миналото руснаците предпочитаха да карат чуждестранни автомобили заради престижа и по-високото им качество. Но покупките на автомобили, които не са руско производство, са около нулата в месеците след началото на войната в Украйна.

През 2022-а година десетки западни марки се изтеглиха от Русия и на местните жители им се наложи да се задоволяват с по-евтини и по-нискокачествени алтернативи, припомня "Бизнес инсайдър". Към януари 2023-а година продажбите на Honda, Hyundai, Lexus, Mazda и други са се сринали с над 90 процента на годишна база.

Според професор Джефри Зоненфелд от Йейл единствената чуждестранна компания, която е регистрирала увеличение на продажбите, е китайската Geely. Тя отчита ръст с 88 процента на годишна база.

Завръщането на Lada

"Бизнес инсайдър" посочва, че руснаците сега са принудени да купуват местната марка "Лада" - фирма, известна с проблемите с механиката и съмнителното качество. "Няма да срещнете никого извън Русия, който да си купи Lada, казва Зоненфелд. "Никой не ги кара заради липсата на стил, безопасност и качеството."

В момента на Ladaсе падат над половината от всички продажби на автомобили в Русия, докато китайският производител Geely държи 11-процентов дял от пазара.

"Освен, че продажбите са се сринали, трябва да имаме предвид, че преди войната продажбите на чужди марки са били изключително високи", добавя Тиан. "Ако се огледате в Москва и Санкт Петербург, ще видите, че руският елит кара само марки като Porsche, Jaguar, Hyundai и т.н. Единствените руснаци, избрали Lada, са по-бедните."



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:03 4
+ 0
- 0
sffsdf39726

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:03 3
+ 0
- 0
sffsdf39726

Рейтинг :
09.09 2023 в 03:41 2
+ 0
- 0
sffsdf39726

Рейтинг :
01.08 2023 в 19:27 1
+ 16
- 1
Е нали вече си имат москвич.
Остава само волги да започнат да произвеждат.
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.