27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Професионалните компресори не са въздух под налягане - три причини да ги използвате

Снимка: Canva.com

Компресорите за въздух се разделят на хоби и професионални. Не е гаранция обаче, че компресор с по-малки размери е задължително любителски. Професионалните компресори намират приложение в автосервизите, индустрията, строителните площадки и т.н. Изборът на компресор за въздух може да се основава на особености като: тип компресор, работно налягане, мощност, дебит, налягане, вместимост на резервоара, размери и тегло за по-лесно транспортиране.

Винтовите компресори са едни от най-разпространените. Те са съставени от въздушен филтър за почистване на въздуха, входен клапан, винтова степен, задвижване на ремъка, електродвигател, маслен филтър и маслен сепаратор, термостат, маслен охладител, предпазен клапан, превключвател за налягане, блок за електронно управление. Те работят по следния начин – чрез задвижваща система двигателят прави така, че да задвижи двойката винтове, която засмуква пречистения въздух от филтъра. Въздухът тогава се смесва с масло, което се използва, за да се създаде маслен клин между роторите. При тяхното завъртане въздухът се компресира и налягането се повишава. След това сместа от въздух и масло навлиза в контейнер, където въздухът се отделя от маслото, охлажда се и преминава до изхода на компресора. Накрая се филтрира отново и се подава обратно в блока с винтовете.

Ротационните винтови компресори са оборудвани с 2 блокиращи спирални ротора, които са предназначени за компресиране на въздуха. Докато се въртят, намаляват обема на въздуха и съответно повишават налягането му. Този тип компресори са издръжливи и високопроизводителни. Предназначени са за индустрията, в автомобилната индустрия, хранителната промишленост, фармацията и други.

Буталните компресори са също много често използвани. Те работят с бутало и цилиндър за компресиране на въздуха. При движение на буталото надолу се създава ваккум и се изтегля въздух, а при движение на буталото нагоре, въздухът се компресира и се изпуска в резервоара, в който се съхранява. Този тип компресори намират приложение за проекти от типа направи си сам, при ремонт на автомобили, за помпене на гуми, пневматични инструменти и т.н.

За разлика от буталните и ротационните винтови компресори центробежните работят на друг принцип. При тях високоскоростни въртящи се колела ускоряват въздуха, който впоследствие достига до дифузор, за да го забави. Намират приложение в производството и разпределението на електроенерия, за преработка на природен газ, при строителни дейности, при по-големи промишлени процеси и т.н.

Съществуват и спирални въздушни компресори, които са с по-малки размери, поддържат се лесно и работят с 2 спирални елемента, които се преплитат. Тяхна задача е да намаляват обема на въздуха, докато го компресират. Спиралните въздушни компресори са разпространени в производството на електроника, в денталното оборудване, в системите за климатизация и т.н.

На пазара се разпространяват и мини компресори, които могат да се зареждат от акумулатора на автомобила, но също могат да бъдат акумулаторни и електрически. Ако решите да вземете компресор за гуми, можете да избирате между тези три варианта. Те са леки, лесно се транспортират и съхраняват, тъй като не заемат много място.

Ако трябва да обобщим, професионалните компресори имат много висока мощност, както и по-големи резервоари за въздух. Има много причини да използвате професионални компресори за въздух. Ето някои от тях.

На първо място, професионалните въздушни компресори произвеждат много по-добро качество на въздуха, отколкото останалите. Това се дължи на факта, че те са оборудвани с много по-усъвършенствани системи за филтриране и поради това въздухът, който се доставя на инструментите, е много по-чист и сух. Това от своя страна ще доведе до по-дълъг живот на машините и ще се подобри производителността им.

Професионалните компресори издържат и на много голямо натоварване, имат по-висока мощност и по-голям капацитет. Това позволява да използвате инструментите за по-дълъг период от време без да изчаквате резервоара на компресора да се напълни. По-голямата им мощност е свързана с доставяне на по-голям обем въздух при много високо налягане.

Професионалните компресори за въздух разполагат с по-усъвършенствани контроли, с които може да регулирате налягането и потока на въздух към инструментите. Така можете да работите много по-ефективно, както и със значително по-голяма прецизност, за да се намали вероятността от грешки. Професионалните компресори също така са по-издръжливи, по-качествени и не изискват сериозна поддръжка. Много голямо предимство и главна причина да използвате професионалните компресори е, че те отговарят на всички стандарти за безопасност, тъй като са оборудвани с предпазни клапани и включват системи за освобождаване на налягането. Това предпазва от свръхналягане.

Откъде да закупя?

Търсите си хоби или професионален компресор за въздух? Onlinemashini.bg е мястото, където ще откриете различни видове въздушни компресори на едни от най-ниските цени на пазара.

В онлайн магазина можете да намерите компресори на утвърдени марки като ABAC, ROTAIR, Bobcat, NUAIR, Elektro Maschinen и други. Екипът на onlinemashini.bg се стреми клиентите да получат цялата нужна информация за всеки продукт, за условията на поръчка и доставка. Можете да поръчате до удобен офис на куриер или до личен адрес.

Времето за доставка е до 3 работни дни, но в много от случаите получавате продуктите си още на следващия ден. Преди да платите имате опция за преглед и тест. Имате и възможност за разсрочено плащане с избрани от Вас месечни вноски.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.