20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

10 важни зимни съвета за автомобилистите

Зимата определено е най-тежкото време за собствениците и водачи на автомобили. Ниски температури, къса продължителност на деня, сняг и лед по пътищата... И все пак, има няколко прости съвета, които да помогнат на автомобилистите да се справят по-лесно с тежкото време и лошите ситуации.

Вече ви споделихме защо не трябва да загрявате двигателя в студена утрин, как бързо да размразите чистачките и какво да направите ако карате с газова уредба през зимата. А сега, ето 10 прости, но важни неща, подбрани от нас и екипа на руското авторитетно издание "За рулем" (на което сме особено склонни да вярваме, предвид тежките зими в Русия):

1. Не трябва да се игнорират правилата и препоръките за замяна на летните гуми със зимните. Темата е дискутирана нашироко, а съвсем скоро дадохме пример колко са важни зимните гуми дори и да няма сняг. Хубаво е често да следите за налягането на гумите, дори и това на резервното колело, което може да ви потрябва след скок в скрита от снега дупка, например.

2. Преди да оставите колата на паркинг за по-дълго време или в студената нощ, проверете акумулатора. Електролитът не трябва да е на по-ниско от нормалното ниво, а най-добре е да се провери напрежението преди пътуване или паркиране. Има различни типове батерии, но най-грубо казано напрежение 12.9 V означава, че батерията е почти напълно заредена, а 12.5 - заредена наполовина. Но ако напрежението е към 12 V или надолу, то акумулаторът е разреден.

3. Проверете състоянието на перата на чистачките. Не потегляйте със заснежени или заледени стъкла. Остържете леда или изпробвайте авангардния метод, който скоро ви предложихме. Не забравяйте да сложите зимна течност за чистачки в казанчето. Ако автомобилът ви не е оборудван с датчик за количеството течност за чистачки, сложете в багажника още едно шише за всеки случай. И не ходете до магазина за автоаксесоари, за да си купите течност с непочистени стъкла - просто е много опасно...

4. Особено ако тръгвате на дълъг път, екипирайте се със средства за първа автомобилна помощ като въже за теглене, вериги за гумите, лопата за сняг, четка за метене на сняг и стъргалка за лед. Не е лошо да вземете и туба с гориво, а гледайте преди потегляне резервоарът да е пълен. Всичко това ще ви е от голяма полза в случай на извънредна ситуация на пътя, като добре познатите празнични задръствания. А дори и да се случи инцидент с друго возило, ще може да помогнете на колегата шофьор в беда.

5. В студа, уплътненията на вратите често замръзват и не можете да ги отворите с лекота. Ако опитате с груба сила, има голям шанс да повредите някое уплътнение. За да избегнете такива неприятни моменти, може да намажете уплътненията със специалните силиконови смазки, които се продават в специализираните магазини.

6. Също така, смажете ключалките на вратите и тази на багажното отделение със също така специализираните зимни смазки, които се предлагат на пазара и предпазват от замръзване. Все пак, при разреден акумулатор, единственият начин да отворите вратата си остава механичният ключ.

7. Облечете се подходящо за времето, дори и ако не планирате да прекарвате много време на улицата. Плановете могат да се променят и да се наложи да излезете от топлата кола на студа - на бензиностанция или в случай на авария. Ако тръгвате на дълъг път, не е зле да сложите одеало, топли дрехи и ръкавици в багажника, като е препоръчително да си вземете също храна и вода. Пак ви подсещаме за километричните празнични задръствания...

8. Внимателно следете увитите в купове дрехи пешеходци, лошо виждащи във виелицата и също така нечуващи приближаването на автомобил. Да не говорим за почерпените по празниците люде, които след солидните чашки влизат във собствен свят, със свои си траектории за придвижване и мнения за заобикалящата среда.

9. За да не изгубите внезапно контрол над автомобила си, избягвайте буксуването на асфалта и най-вече по релсите на трамвая. При движен ие по хлъзгави повърхности не правете резки маневри като спиране, ускорение и завиване. Спазвайте по-голяма дистанция от предния автомобил, като опитайте да си осигурите и по-широко странично отстояние. Не превишавайте ограниченията на скоростта, особено следете какви са знаците при зимни условия. Всичко това, значително ще намали шанса за произшествие.

10. Обръщайте внимание на автомобилите около вас, особено на тези с не добре почистени стъкла. Водач на такъв автомобил може да започне маневра и да не ви види. Внимавайте ако не е почистен снега от стоп светлините на някоя кола, защото може да не видите светлината им и да се блъснете. Естествено, почистете своя собствен автомобил хубаво от снега.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:58 1
+ 0
- 0
sffsdf19498
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.