29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Goodyear Eagle 360 Urban е автомобилна гума с изкуствен интелект

Goodyear разкри дългосрочната си визия за умните, свързани гуми в лицето на Eagle 360 Urban. В еволюиращата мобилна екосистема, определена от преминаването към безпилотни автомобили и споделената мобилност в градските центрове, Goodyear има за цел да революционизира връзката между гумите, автомобилите и обкръжаващата ги среда.

Goodyear Eagle 360 Urban е сферична концептуална гума с 3-D принт и е първата, задвижвана от изкуствен интелект и която може да усеща, решава, трансформира и взаимодейства. Миналата година, с концептуалната гума Eagle 360 Goodyear представи уникална сферична гума, която се движи на всички страни и отговаря на нуждите на автономното шофиране за повишен комфорт, безопасност и маневреност. Позитивните отзиви насърчиха производителя да развие тази концепция още.

Тази година, с Eagle 360 Urban Goodyear разширява границите отново, като иска да покаже визията си за бъдещето. Захранвана от изкуствен интелект Goodyear дава на концептуалната гума „мозък” . В комбинация с бионична кожа и морфинг протектор, Eagle 360 Urban може да прилага знанията на практика. Гумата ще стане част от „нервната система” на автомобила. Така гумата може да се адаптира веднага към променящите се обстоятелства, както и да се адаптира към еволюиращите нужди на мобилността като услуга (Mobility as a Service (MaaS)) на автопарковете и техните потребители.

Goodyear Eagle 360 Urban разполага с бионична кожа с мрежа от сензори, която позволява на концептуалната гума да проверява собствения си статус и да събира информация от средата, включително от пътната настилка. Eagle 360 Urban събира информация за заобикалящата я среда в реално време чрез свързаност с другите автомобили, инфраструктурата, трафика и системата за управление на мобилността.

Комбинирането на тези източници на информация и мигновената им обработка чрез мрежа от неврони, обучени с дълбоки алгоритми за учене, Eagle 360 Urban може да взема решение за най-подходящия начин на поведение. Захранвана от изкуствен интелект, Eagle 360 Urban се учи от предишни действия как да оптимизира бъдещето си поведение.

Направена от супер еластичен полимер, бионичната кожа на гумата притежава гъвкавост сходна на тази на човешката кожа, позволявайки й да се разширява и свива. Този външен слой покрива пянообразен материал, който е достатъчно издръжлив да остане гъвкав независимо от теглото на автомобила. Благодарение на тази гъвкавост се задействат елементите под повърхността на гумата, които променят формата си чрез електрически заряд и функционират като човешките мускули, задвижвайки отделни секции на протектора на гумата и променяйки дизайна ѝ.

Използвайки морфинг протектор, Eagle 360 Urban се трансформира и адаптира към променящите се пътни и атмосферни условия. Тогава гумата може да се свърже и да сподели събраната информация от определени действия и успехите си с останалите автомобили и с всички елементи на Интернета на нещата.

Когато бионичната кожа на гумата е повредена, сензорите в протектора могат да открият причината. Тогава гумата се завърта така, че да създаде различна контактна повърхност. Това намалява налягането върху повреденото място и позволява на процеса по „оздравяване” да започне. Самостоятелното възстановяване е възможно благодарение на материали, които са специално проектирани да се придвижват до спуканото място. Те реагират химически и физически един с друг, за да формират нови молекулярни връзки, които да затворят пукнатината.

Тази година Goodyear покани студенти от френското училище по дизайн ISD RUBIKA за разработването на концептуален автомобил, специално изработен за концептуалната гума Eagle 360 Urban. Работейки заедно с дизайнерите на Goodyear, студентите съсдадоха Vision UMOD – автомобил за бъдещите градове, който се адаптира към нуждите на бъдещата мобилност.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:53 1
+ 0
- 0
sffsdf22164
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.