27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Серията Dacia Extreme: още по-близо до природата

Румънската марка предлага интересен прочит на актуалната си гама

Dacia лансира нивото на оборудване Extreme още в началото на тази година. Тогава, то бе достъпно единствено за електрическия Spring, но впоследствие се разпростря и върху Sandero Stepway, Jogger и Duster. В случая става въпрос за топ-ниво на оборудване, съчетано с редица оригинални решения за румънските модели.

Концепцията на Extreme доразвива започналия преди време подход на марката да бъде насочена към хората, обичащи да бъдат сред природата. Това включваше промяна на логото и насочване към "по-земни" цветове като нюанси на зеленото и синьото, медното и подобни.

Автомобилите от серията Extreme са с нови екстериорни цветове. Stepway, Jogger и Duster залагат на кедрово зелено, докато при електрическия Spring окраската е специфичен "stone" син цвят. В допълнение, меднокафяви елементи се виждат при капаците на страничните огледала и капачките на джантите.

Меднокафяв е и надписът Dacia върху вратата на багажника, изписването на модела върху релсите на покрива и около фаровете за мъгла. Duster получава и меднокафяв шнорхел. В долната част на вратите се откроява специална декорация с топографски дизайн. Визията се допълва от черни гланцови алуминиеви джанти, които при Duster са 17-инчови, а при Stepway и Jogger са с диаметър 16 инча.

"Земните" елементи продължават и в интериора. Меднокафяви елементи се виждат върху панелите на предните врати и около вентилационните отвори. С този цвят е и облицовката около скоростния лост, както и шевът на скоростния лост в Duster. В Spring меднокафяви елементи има около мултимедията. Нова сива тапицерия MicroCloud покрива панелите на вратите и седалките при Stepway, Jogger и Duster, както и арматурното табло (при Stepway и Jogger). Материята напомня за кадифе и е мека и приятна на допир. Отличава се с добра износоустойчивост и е лесна е за почистване.

За активните любители на природата, в помощ е системата Extended Grip, налична за Sandero Stepway Extreme и Jogger Extreme, които са само с предно предаване. Тя играе ролята на своеобразен електронен блокаж на предния диференциал. За Duster Extreme тя, разбира се, не е необходима, тъй като той е с доброто старо 4х4 задвижване.

С лансирането на новото ниво на оборудване Extreme, за електрическия Spring Dacia предлага и новия двигател ELECTRIC 65 със 65 к.с./48 kW. По-мощният електромотор е наличен само за това оборудване, а с него компактната машина може да измине до 220 км в смесен цикъл и 305 км в градски цикъл. Двигателят с 45 к.с./33 kW ще продължи да се предлага за ниво на оборудване Essential.

Само в ниво на оборудване Extreme се предлага и първия хибриден двигател на марката за приключенското комби Jogger. Системата комбинира 1,6-литров атмосферен двигател и два електрически двигателя (електромотор с 50 к.с. и високоволтов стартер-генератор), развиващи общо 140 к.с. и комбинирани с автоматична електрическа скоростна кутия с четири предавки, свързани с двигателя с вътрешно горене и две предавки, свързани с електрическия мотор. Батерията е капацитет 1,2 kWh, а средният разход, ако не се изсилвате е около 5 л/100 км.

Също за Jogger се предлага и атрактивен Sleep Pack, с който само за две-три минути салонът може да се трансформира в спалня с матрак с размери 190 см x 130 см. Комплектът включва двойно легло, което може да се сглоби за по-малко от две минути, рафт и кутия за съхранение и тежи по-малко от 50 кг. Когато капакът е на място, комплектът е скрит и Jogger изглежда като обикновен 5-местен автомобил. Интелигентното проектиране на дървената кутия гарантира, че зоната за съхранение (220 л) може да бъде достъпна по всяко време, независимо дали комплектът е инсталиран или не.

Тази настройка предлага достатъчно място за главата от поне 60 см. Допълнително мястото за къмпинг може да се увеличи с палатка, когато багажникът е отворен и така да имате достатъчно място за допълнително оборудване или походни легла. Цената на целия комплект с леглото е 4000 лв., а на палатката 950 лв.

За финал, нека поговорим и за пазара у нас и мястото на Dacia в него. Румънската марка е традиционно силна у нас, като за третото тримесечие на тази година има ръст от 13,57% или 2023 продадени автомобила. Dacia е лидер при продажбите в сегмент В с моделите Sandero и Jogger, който бе избран за Автомобил на годината 2023. Лидер на пазара при електрическите автомобили е моделът Spring, а в С-SUV сегмента Duster е на второ място.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.