21 юни 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Италия отново "шамароса" Stellantis

Полиция конфискува 134 коли Fiat заради италианското знаме на тях

Сигурно все още помните, че най-малкият кросоувър на Alfa Romeo трябваше да се казва Milano, а бе преименуван на Junior? Това стана след като италианските власти отхвърлиха оригиналното име заради закон, който блокира концерна Stellantis да използва италианско име за превозно средство, произведено извън страната. Сега има нова подобна драма, този път с друга марка на концерна - Fiat.

В случая Fiat си създаде проблеми с продажбата на малкия градски модел Topolino. Електромобилът, естествено, този път няма проблем да запази името си, но трябва да премахне малкото италианско знаме, сложено като емблема на каросерията му. И по този повод полицията в Ливорно конфискува 134 бройки от модела.

Причината е тривиална - електрическият Fiat Topoloino не се произвежда в Италия, а в завод в Мароко, заедно с "роднините" Citroën Ami и Opel Rocks Electric. А законът в Италия, датиращ от декември 2003 година, гласи: „Вносът и износът с цел комерсиализация или пускането на пазара или извършването на действия, насочени недвусмислено към пускане на пазара на продукти с неверни или заблуждаващи указания за произход, представлява престъпление и се наказва".

Това означава, че поставянето на печат „произведено в Италия“ или италиански национални символи върху продукти и стоки, които не са с произход от Италия, в съответствие с европейските разпоредби за произход, представлява невярно указание. И нарушителят се наказва с административна глоба от 10 000 до 250 000 евро.

Stellantis няма друг изход, освен да махне флага, за да продаде арестуваните Topolino. От Fiat посочват, че мотивът с италианското знаме е добавен, тъй като миниколата е разработена в Торино. Говорител на Stellantis коментира, че Fiat е „работил в пълно съответствие с разпоредбите", като е ясно къде се произвежда Topolino, без да се опитва да подведе клиентите. Компанията се съгласи да премахне проблемния стикер, за да освободи тези 134 автомобила.

Странното в цялата история е, че Fiat представи възродения Topolino преди една година. Това ще рече, че италианските власти са имали достатъчно време да предупредят Stellantis за възможността колите им да бъдат конфискувани. Но е възможно от Fiat да са очаквали да им се размине, точно както Alfa Romeo смятаха, че е добре да използват названието Milano за най-новия си модел.


Em Em
Рейтинг : 9023
21.05 2024 в 20:17 1
+ 7
- 0
„Вносът и износът с цел комерсиализация или пускането на пазара или извършването на действия, насочени недвусмислено към пускане на пазара на продукти с неверни или заблуждаващи указания за произход, представлява престъпление и се наказва".

Ако имахме такъв закон, трябваше да се приложи върху млякото Булгарче, произведено в Полша.
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.