19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

PSA Peugeot - Citroen иска да купи Opel

PSA Group обяви, че дискутира потенциално придобиване на Opel от General Motors, като част от стратегията си за подобряване на доходността и оперативната ефективност. Френският автопроизводител заяви, че разглежда "различни стратегически инициативи с GM", включително придобиването на германската марка.

В изявлението на компанията зад Peugeot и Citroen се казва още, че няма сигурност дали такова споразумение ще бъде постигнато. GM и PSA, вече работят съвместно по различни модели като SUV и минивани, като част от предходно планиран алианс, чиито край бе поставен с продажбите на акциите на американците във френския консорциум. Ярък пример за това сътрудничество е Peugeot 3008, на чиято база е новият Opel Crossland X.

Комбинацията, ако се окаже факт, би създала производител с около 16% дял на европейския автомобилен пазар, който ще надмине Renault като втората по големина автомобилна групировка след Volkswagen Group. Заедно, PSA и Opel биха постигнали 16,3 процента дял от пазара на Стария континент, спрямо 24,1 за VAG по данни за 2016 г.

Дали ще има сделка, или не, ще стане ясно в близките дни. Това ще е втори опит за сливане на двата производителя на масови коли. General Motor продаде 7-процентния си дял във френския си партньор през 2013 г, след като спестяванията от кооперирането не достигнаха очакваните нива.

PSA разчита на придобиването, за да може да раздвижи гамата си, да получи достъп до технологиите на Opel, най-вече в електрозадвижването и да спести разходи чрез общи покупки на части и детайли, използване на общи агрегати и платформи и т.н. Зa General Motor, такава сделка би била елегантно излизане от европейския пазар, който определено не е сред силните за американците, въпреки маневрите с изтеглянето на Chevrolet, което би трябвало да стабилизира позиционирането на Opel. Факт е, че немският бранд се стабилизира в последните години, но все още е на загуба като цяло, макар и доста по-малка от 2015 година.

Сами по себе си, от PSA бяха в тежко положение допреди 2 - 3 години, когато се наложи френското правителство да помогне, а истинското спасение дойде в лицето на китайската Dongfeng Motor, чиито средства стабилизираха французите. Сега, може би ще станем свидетели на най-сериозното автомобилно придобиване, от сливането на Volkswagen и Porsche или това на Nissan и Mitsubishi насам.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:55 1
+ 0
- 0
sffsdf21323
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.