26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

За кого в Европа бензинът е най-евтин?

Цената на бензина е различна в отделните европейски държави. Определящите фактори са доставки, акцизи, данъци, стандарт на живот и т.н. И докато у нас литър А95 да речем, е около 1,80 лева, а в западноевропейска държава е дори към 3 лева, това съвсем не значи, че у нас горивото е по-евтино, например, отколкото в Люксембург.

Споменавайки Люксембург, оказва се, че там с една средна заплата, местните жители могат да си купят най-голямото количество бензин, отколкото гражданите на всяка една останала държава на Стария континент. Това гласи проучване на руската информационна агенция РИА Новости.

В проучването са използвани официални данни както за цените на горивата, така и за заплатите в отделните страни. Така, Люксембург е начело в класациите, след като с една средна работна заплата там, човек може да си купи 3200 литра от най-масовия бензин А95. Самото Херцогство далеч не е и най-високите цени на бензина като абсолютна стойност(литър гориво варира от 90 евроцента до около 1,4 евро).

На второ място по тези стойности е Норвегия. Скандинавската държава, в която продажбите на електромобили вече доминират на пазара, се слави с доста скъпи горива (над между 1,3 - 1,5 евро за литър А95), но пък доходите там са доста високи. Така, с една средна заплата един норвежец може да си купи 2600 литра бензин.

Челната петица допълват Австрия, Великобритания и Ирландия, където с една заплата може да "сипете" по около 2300 литра банезин А95. В съседна Гърция, както и в държави като Чехия и Русия, една заплата ще ви стигне за около един тон бензин.

Що се отнася до България, тя е към дъното на класацията. Тук, с официалната средна месечна заплата, експертите на РИА са пресметнали, че може да се закупят около 700 литра бензин. Сходно е и положението в страни като Румъния, Унгария, Беларус и Латвия. Най-зле е положението в Украйна, където с една заплата може да си купите само 395 литра А95.

Иначе, чисто в ценово отношение, лидер по най-ниски цени на бензина е Казахстан. В бившата съветска република, която е на кръстопътя между Европа и Азия, литър А95 струва около 70 стотинки (0,35 евро). Следва Русия, където бензинът е малко над левче (0,56 евро), а топ 3 допълва Беларус с 0,62 евро за литър (около 1,20 лева).

На другия полюс, с най-високи цени за бензина е Нидерландия, със средно 1,50 евро за литър А95, следвана от държави като Дания, Гърция и Италия с 1,33 евро средна цена за литър гориво.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:09 1
+ 0
- 0
sffsdf37204
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.