18 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Защо е толкова важен изборът на автомобилни гуми?

Може би до сега не сте си задавали въпроса защо е толкова важно автомобилните гуми да са нови и качествени или поне това не се е случвало, докато обстоятелствата не ви принудят да се запитате защо не ги сменихте навреме. Защото именно автомобилните гуми се приемат за даденост и някак си се неглижират, поне докато пътните условия не ги подложат на изпитание, а резултатът в подобни случаи може да не е приятен, ако сте проявили небрежност.

Всъщност именно гумите са тези, които поемат отговорността да спрат автомобила и реално са един от най-важните компоненти в него, защото спирачките спират самите колела, а гумите вършат останалото, за да се избегне катастрофа. И понеже са гуми, контактната им площ с настилката е с ширината на длан, а от нея зависи сцеплението, маневрирането, спирането и комфорта на управление. След като сте отделили толкова време и средства да изберете вашия автомобил, редно е и също толкова отговорна задача е да подберете точните гуми за него, според сезона и модела.

Всъщност всички гуми се справят сравнително добре в ежедневни ситуации, но именно при по-тежки условия се разкриват различията между тях. Затова избирайте гуми, които могат да се справят добре при най-лошите атмосферни или пътни условия, с каквито може да се сблъскате.

И разликата може да се окаже огромна - при мокри пътни настилки например, спирачният път на нашите гуми може да бъде с до шест метра по-къс от този на гуми от други първокласни марки на идентичен автомобил. Това реално е равно на дистанция от почти една и половина автомобилни дължини.

Що се отнася до цената - компромисът днес може да означава по-големи разходи утре. Защо ли? Защото гумите, които издържат по-дълго и ви помагат да пестите гориво, в крайна сметка ще ви позволяват да спестявате в дългосрочен план. Затова е добре да си вземете по-ефективни гуми сега и да ги смените много по-късно, вместо да правите компромис със собствената си сигурност и комфорт на пътя.

Всички гуми са добри, когато са нови, но също като обувките те трябва да пасват както на автомобила ви, така и на вашия стил на шофиране, за да усетите комфорт на пътя.

VsichkiGumi.bg ви съветва да избирате гумите за своя автомобил така, както избирате удобни ежедневни обувки за себе си.
Освен изборът на гуми обаче, важна е и тяхната поддръжка и редовна проверка. Просто нещо, като проверката на налягането например - влияе силно при удължаването на живота на самата гума. Гумите с налягане, по-ниско или по-високо от нормалното, не се износват равномерно и не издържат толкова дълго. Например една гума, която постоянно е с 20% по-ниско налягане от нормалното, може да изтрае с 20% по-малко. Всичко това означава, че ако нормалният живот на гумата е 40 000 км, тя ще се износи за 32 000 км.

Освен това, тъй като гумите на автомобила ви се износват различно на предния и задния мост, както и от дясната и лявата страна, редовната им размяна и поставяне на различни позиции ще гарантира по-равномерното им износване и по-дълъг живот. Също така е важно да знаете, че една от основните причини за висок разход на гориво е ниското налягане в гумите и редовната им проверка може да ви спести средства и от по-често зареждане.

Гумите са единствената точка на контакт между вашия автомобил и пътя – те трябва да бъдат в добро работно състояние през цялото време, за да гарантират Вашата безопасност.

Оферти за смяна на гуми и профилактика на автомобила можете да откриете с отстъпка във VsichkiOferti.bg



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:11 1
+ 0
- 0
sffsdf36592
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.