27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Nissan казва "сбогом" на ДВГ в Европа

Всеки нов модел на японците от тук нататък ще е електрически

Японският автомобилен производител Nissan, обяви, че всички нови модели, които ще лансира на европейския пазар от тук нататък, ще бъдат изцяло електрически. Компанията, според изданието Automotive News, планира да продава само електромобили в региона до 2030 година.

От Nissan потвърдиха появата на два нови електромобили за Европа. Единият от тях ще бъде произвеждан в завода им "Съндерленд" в северната част на Англия, където в момент се произвежда електрическият Leaf. Производителят не дава детайли за машината, но според предишни заявления се очаква това да е SUV, който да наследи успешното "листо" Leaf.

Вторият нов електромобил ще наследи компактната Micra, като нов базов модел в гамата на японците. Автомобилът ще се произвежда в завода на Renault в Дуе, заедно с електрическия Renault 5, с който ще споделя редица общи възли и детайли.

Тази седмица от Nissan представиха прототипа Concept 20-23 (на снимките), даващ визия на бъдещ спортен малък електрически хечбек, специално за Европа. Очаква се именно развитието на тази концепция да доведе до серийния наследник с батерии на Micra.

"Ние сме в повратен момент по отношение на електромобилите и няма връщане назад към двигателите с вътрешно горене", заяви главният изпълнителен директор на Nissan Макото Учида (Makoto Uchida), при официалното представяне на стратегията на компанията за Стария континент до 2030 година. "Nissan ще премине към изцяло електрически модели до 2030 година в Европа. Вярваме, че това е правилното нещо за нашия бизнес, нашите клиенти и планетата".

По-рано тази година от Nissan повишиха целите си относно електрическия сегмент, доминиран от "новобранци" като Tesla. Японците заявиха, че в глобален аспект трябва да представят 19 нови електромобила до 2030 година. Компанията също така обяви, че до края на фискалната 2026 година 98 процента от продажбите й в Европа трябва да са на електрифицирани машини - изцяло електрически или хибридни.

Новата стратегия за преход към изцяло електрически коли в Европа е в унисон с целите на партньора им в алианса Renault, който също планира да е производител само на електромобили до 2030 година.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.