22 юли 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Водородният влекач Nikola One дебютира в Юта (видео)

След дълго чакане водородният влакач на Nikola най-накрая видя бял свят. Екологично чистият камион бе показан за пръв път в щаба на компанията в Солт Лейк Сити.

Припомяне, че иновативната тежкотоварна машина премина сериозна трансформация в процеса на работа - първоначално ставаше въпрос за хибрид с турбина, но по-късно Nikola се отказаха от тази идея и се прехвърлиха към еднакво модерна концепция с водородна горивна клетка.

Има и някои разминавания с предишни обещание, но числата са впечатляващи. One ще гененрира над 1000 к.с. и близо 2700 Нм въртящ момент. Пробегът е във внушителния диапазон от 1300 до над 1900 км на резервоар в зависимост от капацитета на батериите и резервоара, което от своя страна елиминира притесненията за презареждането му. 

Бидейки водородна машина, единственият отпадъчен продукт от работата на влекача ще е вода, а друго, което ще привлече компаниите, е ниският разход, еквивалентен на 15 л/100 км или горе-долу два пъти по-малко от консумация на дизел при конвенционалните камиони от този тип. Допълнителен плюс на One е, че въпреки батериите с капаците 320 кВтч, той тежи с над 900 по-малко от стандартните машини. 

Вече са получени поръчки на обща стойност над 4 млрд. долара, но Nikola все още нямат завод, в който да произвеждат влекача си. Очаква се догодина американците да оповестят инвестиция от милиард долара за изграждането на фабриката, от която годишно ще излизат 50 000 екземпляра. За постигането на темповете, необходими за бързото разпращане на първите 5000 бройки, те ще си сътрудничат с колегите им от Fitzgerald. 

Nikola Two

Nikola разкриват, че работят и по по-достъпна версия, носеща името Two, но и двата модела ще се дават на лизинг за 72 месеца при вноски от порядъка на 5000-7000 долара в зависимост от избраните спецификации. Пакетът включва неограничен водород, но има друг детайл от оферата, който се набива на очи. Освен, че закупуването на камиона включва гаранция и поддръжката му, на всеки 72 месеца или 1 600 000 км клиентите ще могат да подменят машините си за чисто нови напълно безплатно.  Рейтинг :
09.09 2023 в 05:59 2
+ 0
- 0
sffsdf18898
+ 2
- 0
Следващата фирма, която иска да се позиционира в този сегмент вече трябва да бъде по-креативна в избора си на име :))
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.